“YPG zou terroristen van Daesh kunnen vrij laten om ons opnieuw in het conflict te betrekken”, aldus Trump. 

Op maandag liet president Donald Trump weten dat hij denkt dat terroristen van de Volksbeschermingseenheden (YPG) Daesh-aanhangers zouden vrijlaten om de VS te betrekken bij de Turkse operatie Vredesbron.

De YPG probeert gevangen Daesh-terroristen te gebruiken als onderhandelingsmiddel. Ze hopen onder andere dat het Westen tegen Turkije kan worden opgezet door te beweren dat Ankara bombardementen uitvoert op de kampen waarin de Daesh-aanhangers gevangen zitten.

“De Daesh-terroristen kunnen snel opnieuw worden opgepakt door Turkije of de Europese landen van waar ze komen, maar dan moet er snel gehandeld worden”, tweette Trump.

Hij vroeg zich ook af of mensen willen dat de VS echt een oorlog beginnen tegen NAVO-bondgenoot Turkije. Ook maakte hij bekend Turkije sancties op te willen leggen vanwege de anti-terreuroperatie in Noord-Syrië.

Op zondag kwamen verschillende rapporten naar buiten waaruit blijkt dat de YPG doelbewust honderden Daesh-leden vrijgelaten heeft uit een kamp in de stad Ayn Issa.

Vredesbron

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredeslente, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de terroristische YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

Bron: Sabah