“Vergeet Istanbul niet” is een project dat de geschiedenis, de historische figuren, de plaatsen en werken van Istanbul wil promoten en beschermen. Het project werd zopas voltooid door de Istanbul Şehir Universiteit.

Volledig gedigitaliseerd

Het project werd gestart in 2015 om de culturele en historische waarden en het erfgoed van Istanbul te beschermen en de documentatie van dergelijke informatie snel toegankelijk te maken voor het publiek. Het project is nu volledig gedigitaliseerd, volgens een mededeling van de Touring- en Autoclub van Turkije (TTOK).

Als onderdeel van het onlineproject, heeft de universiteit meer dan 10,000 documenten gedigitaliseerd. 1,000 documenten werden geüpload op de site en gepaard aan hun relevante locaties op de map van Istanbul voor de eerste fase van het project.

Inspiratie voor andere bibliotheken om hetzelfde te doen

Gebruikers kunnen de documenten nu verkrijgen via hun computers, mobiele telefoons of tablets, zei de universiteit.

“Dit project is heel speciaal met betrekking tot het digitale werk en de digitale middelen die het voorziet. We hadden eerder al onze rijke archieven over Istanbul gedigitaliseerd, maar nu hebben we het ook gedeeld om een voorbeeld te zijn voor alle bibliotheken. We willen hen uitnodigen om deel te nemen aan zulke ontwikkelingen in de wereld,” aldus Peyami Çelikcan, de rector van de Istanbul Şehir Universiteit.

Men kan nu toegang verkrijgen tot het “Vergeet Istanbul niet”-project via unutmaistanbul.sehir.edu.tr en het is ook beschikbaar als een mobiele app op iOS en Android.

Sabah