De beste herdershonden in de wereld zijn de Kangals, de Aksaray Malaklisis, de Anatolische herdershond en ten slotte de Anatolische withoofden. Volgens de Turkse hondenexpert kan je ze allemaal terugvinden in Turkije.

Akif Metin, bezitter van een 20,000 vierkante meter grote ranch in het centraal gelegen Cankiri Eldivan district, vertelde Anadolu Agency, dat het reeds jaren een businessonderneming runt opgebouwd omtrent het fokken van de wereldberoemde Turkse herdershonden. De honden worden onder andere geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Rusland en China, en dat bovenop de verkoop in Turkije.

Beste ter wereld

Metin: “De Turkse herdershonden zijn de beste herdershonden in de wereld.” De honden, afkomstig uit deze regio, kunnen tegenwoordig teruggevonden worden in alle uithoeken van de wereld. De Kangals zijn zelfs beschikbaar tot in Azerbaijan, Kazachstan en Afrika.

Beschermen van kuddedieren

Metin: “De Kangals worden in Afrika gebruikt voor het beschermen van de kuddedieren en het vee tegen de wilde (roof)dieren.”

Kangals zijn zeer grote honden, wat een van de redenen is dat een groot deel van de herders ze prefereren boven andere rassen voor het beschermen van hun kudde vee.

Enorm sterk en intelligent

Volgens de Provinciale Regering van Sivas zijn de Kangal honden enorm sterk en intelligent, wat hun ideale herdershonden maakt. Hun gewicht varieert tussen 50 kilogram en 60 kilogram voor de mannetjes en tussen 41 kilogram en 59 kilogram voor de vrouwtjes.

Rassen zoals de Anatolische withoofden zijn eveneens enorm populair. Dit specifieke ras werd recent uitgeroepen tot beste herdershond in de Verenigde Staten, aldus Metin.

Top prijzen voor top honden

De puppy’s afkomstig van de hondenfokker kan men kopen voor een beginprijs van ongeveer 650 euro. De prijs voor volwassen honden kan liggen tussen 4000 euro en 22.000 euro, aldus Metin.

Sommige van de Turkse rashonden behaalden zelfs al prijzen op grote prestigieuze hondenwedstrijden. Zo gaf Metin onder andere aan dat een van zijn honden recent de eerste prijs binnen haalde op een hondenwedstrijd. Hij verkocht de hond aan een man afkomstig uit Dubai die er zomaar even 16.500 euro voor neerlegde.

Een andere hond van Metin´s fokkerij behaalde eveneens de eerste prijs op een hondenwedstrijd. Voor dit exemplaar vraagt Metin zo een 22.000 euro.

Fokkerij

In een poging de sterkte en groei van zijn onderneming aan te tonen gaf Metin aan hoe hij op dit moment 200 verschillende honden verzorgt in zijn fokkerij en dat er daarnaast elk jaar zo een 600 puppy´s geboren worden.

Ten slotte roept Metin op tot een grotere bewustwording als het gaat over de honden in Anatolië. De waarde van de verschillende prestigieuze rassen eigen aan Turkije wordt nog steeds onderschat en moet meer ondersteund en gepromoot worden.

Hurriyet