Het spoorwegproject van Istanbul naar de Bulgaarse grens, dat deels met EU-steun aangelegd zal worden, zal de banden tussen Turkije en het blok nog versterken en schept mooie commerciële kansen voor alle partijen.

De nieuw aan te leggen spoorlijn tussen Halkalı en Kapıkule symboliseert de verbondenheid van Turkije met de EU. Zowel geografisch (de route loopt van Istanbul naar de Bulgaarse grens) als door de grootte van de investering en de technische modaliteiten van het project. Dat heeft minister van Transport en Infrastructuur Cahit Turhan gezegd, bij het begin van de werken in de noordwestelijke stad Edirne, aan de Bulgaarse grens.

In juni tekenden Turkije en de Europese Unie een akkoord over de aanleg van het traject tussen Çerkezköy en Kapıkule, het eerste deel van de hogesnelheidslijn die Halkalı met Kapıkule moet gaan verbinden.

 

Het akkoord over de financiering van het project, het grootste project met EU-steun ooit in Turkije, werd in februari getekend, in de marge van de derde economische dialoog op hoog niveau tussen Turkije en de EU.

De totale investeringskost wordt geschat op 1 miljard euro ($1,1 miljard). De EU zal 275 miljoen euro bijdragen. Daarmee wordt het het grootste investeringsproject dat de EU ooit heeft gesteund in Turkije.

In zijn toespraak afgelopen woensdag merkte Turhan op dat meer dan 50% van de Turkse export naar Europa gaat.

Hij benadrukte dat meer dan 67% van de directe investeringen in Turkije uit Europa komen. Turkse producenten vervullen een belangrijke rol in de productieketen voor Europa.

We kunnen deze economische activiteit nog opschroeven, aldus Turhan, maar dat kan enkel met een eerlijke, stabiele benadering. “Bovendien zorgt alle onrust op internationaal niveau ervoor dat de EU genoodzaakt is om nog meer met Turkije samen te werken.”

Bron: Sabah

S.V.R.