De Nederlandse Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking loofde op woensdag het “gul beleid” van Turkije voor de bescherming van Syriërs.

 “Turkije voert een gul beleid ter bescherming van Syriërs in het land,” zei Sigrid Kaag in een geschreven verklaring.

Kaag zei dat Turkije aanzienlijk bijdroeg aan de vermindering van het aantal irreguliere migranten en de verdrinkingen in de zee.

Haar opmerkingen kwamen er op een parlementaire vraag van Nederlandse parlementsleden over de vluchtelingendeal gesloten tussen Turkije en de EU in maart 2016. Die deal heeft als doel de irreguliere migratiestroom via de Egeïsche Zee in te perken met striktere maatregelen tegen mensensmokkelaars en de verbetering van de levensomstandigheden van meer dan 3 miljoen Syriërs in Turkije.

Kaag zei dat de EU Facility for Refugees in Turkey (FRIT) veel Syrische kinderen voorziet van een opleiding en Syrische families bijstaat in Turkije.

Omstandigheden in Turkije

 “Dat Syriërs bewust kiezen om te blijven in Turkije in plaats van de EU bewijst dat de omstandigheden in Turkije goed zijn voor Syriërs,” verklaarde ze.

Volgens cijfers van de VN is het aantal Syriërs in Turkije gestegen tot 3,5 miljoen in augustus, wat 3,4 miljoen bedroeg aan het begin van het jaar zei Kaag.

 “Daarnaast biedt Turkije bescherming aan andere migranten en kwetsbare mensen,” zei ze. “Volgens deze cijfers moeten we Turkije blijven steunen door FRIT,” meende ze.

Nederland heeft begrip voor de Turkse strijd tegen irreguliere migratie en haar pogingen om haar grensveiligheid in conflictzones te versterken, benadrukte Kaag.

Anadolu Agency

T.A.