Oekraïense en Russische delegaties applaudisseren voor president Recep Tayyip Erdoğan voorafgaand aan vredesbesprekingen in Istanbul

President Recep Tayyip Erdoğan kan de Nobelprijs voor de Vrede winnen voor zijn inspanningen om tot een oplossing te komen temidden van de Russische invasie in Oekraïne, aldus journaliste Saskia van Westhreenen in een artikel dat in het Algemeen Dagblad is gepubliceerd.

Turkije, dat in een unieke positie verkeert door zijn vriendschappelijke betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne, heeft veel lof geoogst voor zijn inspanningen om een einde te maken aan de oorlog.

Erdoğan had onlangs een ontmoeting met de Oekraïense en Russische delegaties in de aanloop naar hun ontmoeting in Istanbul, die door beide partijen als “constructief” werd bestempeld.

De journalist citeerde de opmerkingen die Erdoğan maakte tijdens zijn ontmoeting met de Oekraïense en Russische delegaties voorafgaand aan hun gesprekken in Istanbul, waarbij hij de president citeerde als zijnde: “De hele wereld wacht op het goede nieuws. Wij staan klaar om jullie te helpen.”

“Als het allemaal lukt, zou Erdoğan met zijn huidige opstelling bijna een Nobelprijs voor de Vrede kunnen winnen”, merkte van Westhreenen op, waarbij hij onderstreepte dat de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden daar “ver van verwijderd” zijn.

“En eerlijk gezegd is dat wel iets om over na te denken.”

De besprekingen in Istanbul haalden wereldwijd de krantenkoppen en dienden als een sprankje hoop na weken van conflict.

Een onderhandelaar die dinsdag na de ontmoeting met de Russische delegatie in Istanbul sprak, zei ook dat Oekraïne acht landen, waaronder Turkije, als waarborglanden wil zien.

Oekraïne heeft tijdens de laatste ronde van de besprekingen met Rusland voorgesteld om in ruil voor veiligheidsgaranties een neutrale status aan te nemen, wat betekent dat het land zich niet zou aansluiten bij militaire allianties of militaire bases zou herbergen.

De voorstellen zouden ook een 15-jarige overlegperiode over de status van de geannexeerde Krim omvatten en zouden alleen in werking kunnen treden in geval van een volledig staakt-het-vuren, vertelden de onderhandelaars aan verslaggevers in Istanbul.

Een neutrale status zou inhouden dat er geen buitenlandse militaire bases in Oekraïne komen, zei de onderhandelaar.

Ondertussen zei de Russische toponderhandelaar Vladimir Medinsky dat de gesprekken met Oekraïne in Istanbul constructief waren.

“We zullen de suggesties van Oekraïne overbrengen aan president Poetin,” zei Medinsky.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de operaties rond Kiev en Tsjernihiv zullen worden opgeschort voor de dialoog na de vergadering.

Bron: Nederlandse media