De twee mannen die woensdagavond doodgeschoten werden in de McDonald's in Zwolle zijn twee broers van Turkse komaf. Het zou gaan om Ali Torunlar (57) en (foto rechts) Hüseyin (62).

In de Turkse gemeenschap in Deventer is er veel ongeloof over de moord op de Zwolse broers Torunlar, woensdagavond.

Bij de Deventer Centrum Moskee is de moord op de broers Torunlar als een mokerslag aangekomen. De voorzitter van de moskee is net terug van vakantie en zit nog in shock. “Zo’n aardige man,” klinkt het.

Ali was bij hen niet bekend, maar Hüseyin des te meer. “Wij kenden hem als een betrokken en geliefd persoon. Hij had als journalist een hele belangrijke rol ook, in onze gemeenschap. Daar werd veel waarde aan gehecht.”

Hüseyin maakte nieuws uit de gemeenschap toegankelijk voor iedereen. Bij benefietmiddagen, op het consulaat.

Een bekende Deventer onderneemster die liever anoniem wenst te blijven, kende Hüseyin ook vooral als journalist. “Hij was een goede journalist en zo aardig. Iedereen kent hem, ook in Deventer. Een hele vriendelijke sociale man die voor iedereen klaarstond.’’

“Ik begrijp helemaal niks van wat daar gebeurd is. Maar ik kan me voorstellen dat hij een bemiddelende rol heeft willen spelen in een conflict dat zijn broer had. Dat zie ik hem zo doen. Hij was altijd gericht op dingen oplossen, op saamhorigheid.”

Ook bij de Milli Görüs Moskee is de verslagenheid groot. “We kennen hem allemaal. Ali niet. Maar iedereen heeft het erover wat er gebeurd kan zijn’’, zegt Cevdet Atici.

Jongste broer doelwit bij aanslag McDonald’s

De man die in een volle McDonald’s, in het Nederlandse Zwolle, twee broers doodschoot, had het waarschijnlijk voorzien op één van de twee mannen.

Volgens verschillende media was de 57-jarige Ali Torunlar het eigenlijke doelwit. Dat ook zijn broer om het leven kwam, kan gezien worden als bijkomende schade.

Dat zeggen bronnen binnen de Turks-Alevitische geloofsgemeenschap, waar de broers onderdeel van waren. Deze bronnen zeggen dat de oudste broer ‘gruwelijk’ is meegesleept in de sores van zijn jongere broer.

Deze jongere broer zou veel schulden hebben, ‘niet alleen bij overheidsinstanties, maar ook bij criminele contacten’.

De 57-jarige Ali Torunlar, die woensdagavond voor de ogen van kinderen werd geliquideerd in een bomvol McDonald’s-restaurant in Zwolle, is daar vermoedelijk naartoe gelokt.

Dat zijn broer Hüseyin (62) ook door de kogelregen werd gedood, nam de schutter voor lief. Op het moment van de schietpartij waren veel klanten, onder wie ook kinderen, aanwezig in de zaak.

Verdachte aangehouden voor doodschieten Turkse broers

De politie heeft een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij gisteren bij een vestiging van McDonald’s in Zwolle. De 32-jarige man meldde zich gisteravond op het politiebureau van Deventer.

De politie heeft nog niet meer details over de verdachte bekendgemaakt of over een motief. Ook is zijn relatie met de twee gedode mannen nog niet bekendgemaakt. Het onderzoek gaat door, zegt een woordvoerder.

Bij die schietpartij zijn twee mannen van 57 en 62 jaar oud uit Zwolle gedood. Toen de politie aankwam, was een van de slachtoffers al overleden. Agenten hebben nog geprobeerd om de andere man te reanimeren, maar ook hij is in het restaurant overleden.

Bron: Nederlands media