In Nederland zal de anti-islam en anti-immigratie PEGIDA barbecuedemonstraties organiseren voor moskeeën in het hele land tijdens de iftar (maaltijd die het vasten verbreekt) uren van de Ramadan.

In een verklaring op vrijdag zei de racistische beweging dat zij barbecue demonstraties zal houden voor moskeeën in 12 steden in het hele land, en dat toestemming is gevraagd aan gemeenten voor vijf geplande acties.

PEGIDA betoogde dat de demonstraties twee jaar lang niet waren toegestaan vanwege de Covid-19-epidemie, “maar dat er vandaag geen belemmeringen zijn voor het uitvoeren van wat zij de ‘Ramadan Barbecue Tour’ noemen”.

In voorgaande jaren had de beweging tijdens de ramadan dergelijke barbecue-evenementen voor moskeeën gepland, maar in sommige steden hadden de gemeenten dergelijke evenementen niet toegestaan, en in sommige steden waren de evenementen wegens hevige reacties afgeblazen.

PEGIDA beweging

PEGIDA hield haar eerste actie in Dresden, Duitsland, op 20 oktober 2014, en 350 mensen namen deel aan de actie, die naar verluidt door 12 mensen via sociale netwerksites was georganiseerd.

Het aantal deelnemers aan de maandagprotesten bleef groeien en bereikte medio januari 2015 de 25.000. Later nam de deelname aan deze demonstraties echter af.

PEGIDA heeft buiten Duitsland en in andere steden in het land xenofobe groepen geïnspireerd.

Bron: Nederlandse media