Mensen lopen op het Taksimplein, in Istanbul, Turkije, 27 maart 2022

Uit een onderzoek van het Turkse bureau voor de statistiek naar gezinnen blijkt dat vrouwen meer dan mannen belast zijn met huishoudelijke taken.

De rol van de vrouw in de huishoudens is niet veel veranderd in Turkije, waar mannen niet of nauwelijks bijdragen aan de huishoudelijke taken.

De vrijdag door het Turkse bureau voor de statistiek (TurkStat) bekendgemaakte resultaten van de “enquête over de gezinsstructuur” bevestigen dit feit en tonen aan dat in de meeste huishoudens slechts één persoon alle huishoudelijke taken op zich neemt.

Volgens de enquête, die in 2021 werd uitgevoerd, werden alle huishoudelijke taken, behalve het schilderen van het huis, over het algemeen door één lid van elk huishouden verricht, van het dekken van de eettafel tot de afwas en zelfs het serveren van thee ’s avonds.

Uit de enquête blijkt dat vrouwen in overgrote meerderheid alleen de zorg voor de kinderen op zich nemen, de was doen en het meest koken.

Niettemin worden beslissingen “gezamenlijk” genomen als het gaat om plezier maken. Uit het TurkStat-onderzoek blijkt dat 94,7% van de gezinsleden samen beslist waar en wanneer ze op vakantie gaan.

De man, de vrouw en/of andere leden van het huishouden beslissen ook samen over een weekendje weg, van uit eten gaan tot uitgaansgelegenheden. Echtparen beslissen ook samen over bezoeken aan familieleden, vrienden, enz.

Uit de enquête blijkt ook dat gezinnen niet altijd doordeweeks samen zijn en dat de meeste gezinnen regelmatig in het weekend en tijdens etentjes samenkomen.

Gearrangeerde huwelijken

De enquête werpt ook licht op de manier waarop de koppels in het huwelijk zijn getreden en wat de oorzaken van echtscheidingen zijn.

Gearrangeerde huwelijken maakten 46,1% van de eerste huwelijken van burgers uit, terwijl 10,7% van de gearrangeerde huwelijken het resultaat waren van families die hun kinderen uithuwelijken zonder de toestemming of mening van de kinderen te vragen.

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe lager het percentage gearrangeerde huwelijken zonder toestemming van de echtgenoten, zo bleek uit het onderzoek.

De meeste huwelijken werden gesloten tussen de leeftijd van 20 en 24 jaar voor degenen die voor het eerst trouwden. Vrouwen trouwden op jongere leeftijd dan mannen. Zo bedroeg het aantal vrouwen dat voor de leeftijd van 18 jaar in het huwelijk trad 24,2%, terwijl dit percentage voor mannen slechts 4,4% bedroeg.

Geld wordt inderdaad gezien als de voornaamste reden voor huwelijksproblemen.  Wat echtscheidingen betreft, was de voornaamste reden volgens de gescheiden echtgenoten een “onverantwoordelijke en onvoorzichtige houding”.

Daarna volgden vreemdgaan, onvermogen om het gezin financieel te onderhouden en huiselijk geweld.

Een onverantwoordelijke en onverschillige houding verwijst ook naar het vervagen van de liefde tussen de echtgenoten in de loop der jaren.

Een andere belangrijke reden voor echtscheiding, na een onverantwoordelijke en onverschillige houding, was de bemoeienis van de ouders met hun gezinszaken. Voor vrouwen kwam vreemdgaan op de tweede plaats van echtscheidingsredenen, vóór huiselijk geweld.

Bron: Sabah