NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Turks president Erdogan

Turkije, een bondgenoot van de VS, staat op de rand van een crisis en maakt zich terecht zorgen over de veiligheid van Syrië. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO gezegd op 9 oktober.

 

“Turkije kreeg af te rekenen met vreselijke terroristische aanslagen en het land vangt miljoenen Syrische vluchtelingen op,” zei Jens Stoltenberg, na zijn ontmoeting met de Italiaanse eerste minister Giuseppe Conte.

De Turkse autoriteiten hebben de NAVO op de hoogte gebracht van de op handen zijnde operatie in Noord-Syrië, aldus Stoltenberg.

“Het is belangrijk dat we acties vermijden die de regio verder destabiliseren. Daardoor zouden de spanningen kunnen escaleren met nog meer menselijk leed als gevolg.

“De Turkse autoriteiten hebben de NAVO op de hoogte gebracht van hun op handen zijnde operatie in Noord-Syrië. Ik reken erop dat Turkije voorzichtig te werk zal gaan en ik verzeker u dat de vooruitgang die we reeds boekten in de strijd tegen ISIS niet in gevaar komt. We zullen het er vrijdag met president Erdogan over hebben,” schreef Stoltenberg op Twitter.

“Turkije heeft de leden van de VN-Veiligheidsraad op de hoogte gebracht van operatie-Vredeslente,” aldus de minister van Defensie op 9 oktober.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara heeft gezanten van de lidstaten, ook van de VS, uitgenodigd op een speciale briefing, legt een medewerker van het ministerie uit.

Conform het internationaal recht

De operatie Vredesbron, die Turkije uitvoert in Noord-Syrië, verloopt conform het internationaal recht, aldus een Turkse topdiplomaat op 9 oktober.

“Deze operatie wordt uitgevoerd conform het internationaal recht, meer bepaald Artikel 51 van het VN-charter en resoluties van de VN-Veiligheidsraad aangaande de strijd tegen het terrorisme,” schreef Mevlüt Çavuşoğlu op Twitter.

Operatie-Vredesbron “moet alle terroristen in de regio uitschakelen, de territoriale integriteit van Syrië en de veiligheid van haar grenzen waarborgen. Ze moet ervoor zorgen dat vluchtelingen veilig naar huis kunnen terugkeren en dat er weer vrede en veiligheid komt in de regio.”

Buitenlandse Zaken Mevlut Casuvoglu en Stoltenberg

NAVO-topman Stoltenberg en Turkse minister Cavusoglu

Verder zei Çavuşoğlu dat Turkije een diplomatieke nota heeft gestuurd naar de Syrische consul-generaal in Istanbul om het regime te informeren over de militaire operatie.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft zich tijdens zijn bezoek aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu erg begripvol getoond tegenover de Operatie Vredesbron. “Ik begrijp de legitieme bezorgdheid van Turkije inzake de PKK/YPG, maar ben wel bezorgd dat het Turkse offensief de overwinning op de terreurgroep Daesh ongedaan zou maken”, zo zei Stoltenberg bij zijn ontvangst door de Turkse minister Cavusoglu.

Stoltenberg is bezorgd dat de tienduizenden gevangen Daesh-terroristen van de chaos gebruik zullen maken om te ontsnappen uit de gevangenissen waar ze door de PKK/YPG zijn opgesloten.

Bron: Hürriyet

S.V.R.