Het Armeense patriarchaat in Turkije steunt operatie Vredesbron in Syrië

Het Armeense patriarchaat in Turkije heeft zijn volledige steun uitgesproken aan de anti-terreuroperatie die Turkije voert in Noordoost Syrië. Het patriarchaat bidt dat daarmee vrede en stabiliteit in het gebied zo snel mogelijk terugkeren.

“We bidden ervoor dat de operatie Vredesbron erin slaagt om, zoals de bedoeling is, terreur te beëindigen en de grenzen veilig te stellen zodat vrede en stabiliteit zo snel mogelijk terugkeren”, aldus aartsbisschop Sahak Masalyan, hoofd van de spirituele raad van de Armeense Kerk in Turkije. Hij deed die uitspraak vrijdag in een statement waarbij hij onderstreept dat de Armeense Kerk vindt dat iedereen een welvarend leven moet kunnen leiden in een veilige en vredevolle omgeving. Volgens Masalyan maakt de Kerk zich zorgen over de conflicten in heel het Midden-Oosten. “Helaas wordt vrede niet altijd op een vredevolle manier bereikt. Moge God ons land en ons volk met zijn genadige kracht beschermen tegen rampspoed.”

Hij liet ook weten dat er op 11 december verkiezingen voor een nieuwe patriarch zijn. De Armeense kerk in Turkije wordt al sinds 2008 door een plaatsvervangende patriarch geleid. De vorige patriarch, Mesrob Mutafyan, overleed in Istanboel op 8 maart. Tijdens zijn laatste levensdagen was hij dement.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de terroristische YPG het belangrijkste deel van uit maken.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren. De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft toen beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Bron: Sabah