De voorzitter van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), Devlet Bahçeli, gaf donderdag wederom, signalen dat hij een referendum voor een wijziging van de grondwet en de overgang naar een presidentieel systeem steunt.

In een reeks van tweets, reagerend op de recente kritiek gericht op Bahçeli voor zijn steun voor een referendum, zei Bahçeli dat de huidige problemen in de Turkse politiek moeten worden opgelost op een democratische manier.

“We moeten denken aan de toekomst van Turkije en de volgende generaties vrijwaren. Ik roep voor een bespreking tot een akkoord te maken en ik stel voor om het aan de Turkse burgers te vragen, indien nodig”.

De nationalistische leider zei dat Turkse politici hun onderlinge meningsverschillen over het presidentiële systeem naast hun moeten leggen en dat ze zich moeten verenigen tegen diegene die Turkije trachten te ondermijnen.

Bahçeli suggereerde eerder dat zijn partij voorstander is van voortzetting van het parlementaire stelsel, maar dat ze niet tegen een referendum zijn over het presidentieel systeem. Hij voegde eraan toe dat als de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) een ontwerp van het hervormingspakket over de nieuwe grondwet aan het Parlement zou voorstellen, wat volgens Binali Yildirim binnen de ‘kortste tijd’ zal gebeuren, deze waarschijnlijk “plausibele en goede resultaten” zou produceren.

Hot topic

Overschakelen van een parlementair systeem naar een presidentieel systeem is een hot topic in de Turkse politiek sinds voormalig premier Recep Tayyip Erdoğan in 2014 als eerste president binnen de Turkse geschiedenis, rechtstreeks door de bevolking werd verkozen.

De AK-partij is van mening dat een nieuwe grondwet op basis van het presidentieel systeem de weg zal vrijmaken voor een meer stabiele regering in Turkije.

Daily Sabah