Één van de aantrekkelijkste boottochten van de zuidkust gaat vanaf Üçağız naar het eiland Kekova en de oudheidkundige opgravingen. De resten van een verzonken stad, een middeleeuwse burcht en Lycische sarcofagen zijn heel fraai. Om te zwemmen zijn de eilanden en de vele baaien ideaal. Naast de schoonheid van de natuur is er dan nog de rijkdom aan antieke resten rond het eiland Kekova.

Foto: Google maps

De voornaamste attractie is Sualti sehir, de verzonken stad die vroeger aan de kust lag, maar nu onder het wateroppervlak is verdwenen. Op het vasteland is het mooiste plekje het dorp Kale, dat precies aan het ruïnegebied van het antieke Simena grenst. Hier is het voortreffelijk vis eten (diverse gelegenheden concurreren om de passagiers van de rondvaartboten) en vooraf of na afloop is het mogelijk om de uit de middeleeuwen tammende burcht te beklimmen en binnen de burchtmuren een antiek theater te bekijken, evenal de ruïne van een badhuis met warmwaterbron.

Het dorpje Üçağız

In het binnenste deel van de Kekova-baai ligt het dorpje Üçağız, ten oosten daarvan het antieke Theimiussa, met grafinscripties en een antieke aanlegwal die over 30 meter in de rotsen van de oever is uitgehouwen. Enkele graven dragen inscripties in de taal van de Lyciërs, die hier ooit hebben gewoond.

Blauwe grot

De rondvaartbooten varen niet alleen naar de archeologische opgravingen, maar gooien ook het anker uit om in het water te kunnen vertoeven. In de Aquarium-baai wellen onderzeese bronnen, die door hun koelte het genoegen om hoogzomer te baden nog vergroten. In de populaire Tersane-baai liggen de resten van antieke scheepswerven (tersana = werf). Een bijzondere attractie is de Blauwe grot, één van de grootste aan de zuidkust. Let op: bij de onderzeese ruïnes van de ‘Verzonken Stad’ voor de kust van het eiland, is zwemmen verboden.

Bron: Turkije zuidkust – ontdekken en beleven