De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei dat hij bewijs had dat de VS, samen met de coalitiepartners, steun verlenen aan terroristische groeperingen, met inbegrip van IS en Koerdische strijders in Syrië.

“Eerst komen zij met beschuldigingen naar voren waarin wij steun zouden geven aan ISIS. Wat blijkt nu? Zij zijn diegenen die steun geven aan terroristische groeperingen, inclusief ISIS, YPG en de PYD. Het is een zeker feit, dat wij bovendien kunnen ondersteunen met video’s en foto’s”, vertelde de president tijdens een persconferentie in Ankara.

Turkije en de VS hebben verschillen over het lot van de PYD en de YPG. Turkije ziet de PYD en de YPG als militaire verlengstukken van de PKK, een terreurorganisatie die aanslagen pleegt in Turkije, sinds de jaren 80. De VS daarentegen zien de YPG als vertrouwelijke partner in de strijd tegen IS, in Syrië. Echter, zowel de VS en de EU kwalificeren de PKK als een terreurorganisatie.

Er zijn al 40 Turkse soldaten gestorven in de militaire operatie, die begon op 24 augustus, om de grens met Syrië vrij te maken van terreurgroeperingen, waaronder IS, de YPG en de PYD.

“Wij voorzien in militaire steun”

In een reactie noemde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de beschuldigingen ronduit “belachelijk”. Aangezien de VS het Vrije Syrische Leger (SDF) steunt en niet IS. Weliswaar is het zo dat de YPG en de PYD onderdeel uitmaken van dat leger.

“Wij voorzien in militaire steun voor de SDF, daar hebben wij nooit een geheim van gemaakt. Wij geven deze steun om IS te vernietigen. De SDF heeft in het verleden bewezen dat ze doeltreffend is in het verwezenlijken van dit doel. Onze militaire steun zullen wij dan ook voortzetten. Wij hebben nooit wapens geleverd aan de YPG. Wij geven daarentegen wel militaire uitrusting aan de Arabische strijdkrachten. Deze uitrusting bestaat uit munitie en andere militaire apparatuur om de coalitie bij te staan. Laat mij dan ook duidelijk zeggen dat wij elke daad van steun aan de PKK verwerpen en hun zeker niet helpen in de terreurcampagnes die zij leiden in Turkije,” vertelde Mark Toner, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De campagne met determinatie tot een goed einde brengen”


Bovendien beschuldigde Erdoğan ook de coalitie ervan, Turkije niet te steunen in de campagne om de Syrische stad van Al-Bab te bevrijden van IS. “De strijdkrachten van de coalitie hebben tot mijn grote spijt hun beloftes niet nagekomen. Wat er ook gebeurt, wij zijn deze weg ingeslagen en zijn van plan, de campagne met determinatie tot een goed einde te brengen,” verklaarde hij.
Hurriyet