Een strafrechtbank in Ankara heeft Mustafa Tanrıverdi, de voormalige manager van MKE, veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar en 8 maanden. Mustafa Tanrıverdi probeerde de ontwerpplannen te verkopen van het eerste infanteriegeweer dat in Turkije geproduceerd zal worden. MKE is een wapenfabrikant die hoofdzakelijk bestuurd wordt door de Turkse overheid. 

Mustafa Tanrıverdi werd aangehouden op verdenking van spionage. Later werd hij aangeklaagd voor het “uitbuiten van staatsgeheimen” en “disloyaliteit ten aanzien van de Staat”.

Informanten vertelden aan de politiediensten dat Tanrıverdi de ontwerpplannen wilde verkopen van het MP-5 geweer en het MPT-76 infanteriegeweer. Ook wel gekend onder de naam van “Nationale Infanterie Geweer”, de eerste lokaal geproduceerde wapens van Turkije.

Undercover politieagenten hadden een uitgebreide operatie georganiseerd. Ze werden hierin bijgestaan door een kaderlid van de Amerikaanse wapenindustrie die zich voordeed als een geïnteresseerde koper. Bij de afspraak die hierop volgde, kwam de verdachte met twee USB’s, ieder met de plannen van de geweren.

“1.3 miljoen Turkse lira (ongeveer 355.000 euro)”

Tanrıverdi verkocht de data aan de infiltrant voor 1.3 miljoen Turkse lira (ongeveer 355.000 euro). De speurders arresteerden Tanrıverdi toen hij het restaurant verliet met het geld.

De MPT-76 heeft een mechanisme dat gelijkaardig is aan de M16. Het is het eerste infanteriegeweer dat in Turkije ontworpen werd en vervolgens geproduceerd zal worden. Het wapen werd uitgebreid getest zodanig te voldoen aan de internationale standaarden van duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dit jaar zal MKE overgaan tot massaproductie.

“21 miljoen euro”

Het geweer heeft een loop met 7.62 mm als kaliber, een magazijn van 20 kogels, heeft een effectief bereik tot 600 meter en is bruikbaar bij temperaturen die kunnen schommelen tussen -40°C tot -65°C. Bovendien kan het geweer gebruikt worden onder water en in modderige omstandigheden.

Het onderzoek en de ontwikkeling van het wapen kostte de Turkse overheid tot nu toe 21 miljoen euro.

Sabah