Premier Naftali Bennett

Israëlische ambtenaren geloven dat de komende 48 uur van cruciaal belang zullen zijn om de vrijlating te bewerkstelligen van een Israëlisch koppel dat in Turkije wordt vastgehouden op verdenking van spionage na het fotograferen van een presidentieel paleis.

Kanaal 12 en 13 citeerden beide ambtenaren die zeiden dat zij geloven dat als de saga niet in de volgende twee of drie dagen wordt opgelost, Natali en Mordy Oknin nog jaren in Turkse hechtenis zouden kunnen blijven.

De Turkse autoriteiten hebben het echtpaar, inwoners van Modiin, donderdag aangehouden omdat zij foto’s hadden gemaakt van het paleis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul.

Het echtpaar en hun familie houden vol dat ze niet wisten dat het illegaal was om dit te doen.

Ondanks de verwachtingen dat ze zouden worden vrijgelaten, verlengde een Turkse rechtbank vrijdag het voorarrest van het koppel met 20 dagen, waarbij de lokale autoriteiten zeiden dat ze de Oknins verdachten van spionage.

Israël heeft de beschuldiging dat het koppel, die beiden Egged buschauffeurs zijn, spionnen zijn, krachtig en formeel verworpen.

Mordy en Natali Oknin werden in Turkije gearresteerd voor het fotograferen van Erdogan’s paleis (Facebook)

Eerder op de dag zei premier Naftali Bennett bij de opening van de kabinetsvergadering van zondag dat hij werkte aan de vrijlating van de Oknins.

“Het zijn twee onschuldige burgers die per ongeluk in een ingewikkelde situatie terecht zijn gekomen,” zei Bennett.

“We zijn nog steeds bezig om het incident te begrijpen; op dit moment krijgen we geen duidelijke antwoorden,” vertelde een hoge ambtenaar.

Een advocaat van de Oknins zal in beroep gaan tegen het voornemen van de aanklagers om hen te beschuldigen van spionage en tegen de verlenging van hun voorarrest met 20 dagen.

De consul van Israël in Istanbul heeft gevraagd om het echtpaar in de gevangenis te bezoeken en op de hoogte te worden gebracht van hun welzijn.

Toch zijn er aanwijzingen dat Turkije niet van plan is om een ernstiger ruzie uit te lokken. Erdogan heeft niet in het openbaar gereageerd op de zaak, noch heeft hij eisen gesteld aan Israël.

De arrestaties kwamen een dag nadat een wetsvoorstel om de Armeense genocide te erkennen was ingediend bij het plenum van de Knesset voor een eerste bespreking.

Soortgelijke wetsvoorstellen zijn in de afgelopen jaren tientallen keren ingediend, maar zonder dat er vooruitgang werd geboekt in de richting van wetgeving, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er een verband is met de arrestaties.

Het koppel werd aangehouden nadat ze foto’s hadden genomen vanop het observatiedek van een hoge toren, een toeristische trekpleister die een panoramisch uitzicht biedt over Istanbul, dat ook uitkijkt op het paleis.

Channel 13 meldde dat andere Israëli’s zonder incidenten foto’s hebben genomen van het paleis in Istanbul.

Bezoek aan echtpaar

Een vertegenwoordiger van het Israëlische consulaat in Turkije zal een bezoek brengen aan het Israëlische echtpaar dat sinds vorige week in Istanbul wordt vastgehouden op verdenking van spionage, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Hoewel de datum van het bezoek nog niet is vastgesteld, regelen de Israëlische ambassade in Ankara en het consulaat-generaal van Istanbul een bezoek zo spoedig mogelijk.

Het ministerie zei dat de Turkse goedkeuring van het bezoek werd verkregen na “intense diplomatieke inspanningen in de afgelopen dagen”.

Natalie en Mordi Oknin worden vastgehouden door de Turkse autoriteiten nadat zij werden beschuldigd van “politieke en militaire spionage” door een rechtbank in Istanbul, die besloot dat zij moeten worden vastgehouden tot hun proces.

Turkse functionarissen hebben geen eisen gesteld in ruil voor hun vrijlating, noch de arrestatie gebruikt om druk uit te oefenen op Israël.

Ambassade in Ankara

Ankara en Jeruzalem trokken beide hun respectieve ambassadeurs terug na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël in 2017, hoewel de Israëlische ambassade in Ankara open blijft.

Vorige week dinsdag werden de Oknins, beiden inwoners van Modi’in in de 40, gearresteerd op verdenking van spionage nadat ze het Dolmabahce Paleis hadden gefotografeerd terwijl ze op een communicatiegebouw in Istanbul stonden.

Bron: Israëlische media