President Recep Tayyip Erdoğan gaf tijdens de ceremonie van “het Presidentieel Groot Cultuur en Kunst Awards” toe dat Turkije een verkeerde strategie had gevoerd om de authentieke culturele omgeving in stand te houden.

“Als gevolg daarvan, bij het opzetten van onze nieuwe staat van buiten, kozen we voor de verkeerde strategie op het gebied van cultuur en kunst, zoals vele andere gebieden, naar mijn mening”, zei Erdoğan. De prijzen werden uitgereikt tijdens een ceremonie bijgewoond door Erdoğan, vicepremier Mehmet Simsek, ministers, top rechters, academici en kunstenaars.

“Turkije was niet in staat om zijn authentieke culturele erfgoed te behouden tijdens de periode van modernisering, omwille van de onderlinge interactie met de wereld in het informatietijdperk die te éénzijdig was voor Turkije.

Ik ben bedroefd door het feit dat we niet het niveau hebben bereikt dat we wilden, zeker in twee gebieden. Één van hen is de cultuur en de andere is het onderwijs. In de cultuur, de kunsten en de andere velden, hebben we slecht beleid gevoerd. We hebben het vorig beleid slecht overgenomen en gekopieerd.

Şener Şen wijdt prijs voor de vrede

Dit jaar werd de prijs op het gebied van literatuur gegeven aan Mustafa Kutlu, Professor Dr. Kemal Karpat kreeg de prijs op het gebied van geschiedenis en Professor Dr. Erol Parlak op het gebied van muziek. Şener Sen kreeg de prijs op het gebied van film en Feridun Özgören op het gebied van traditionele kunsten.

Links: Erdogan | Rechts: Şener Şen

Gerenommeerde Professor Dr. Süheyl Ünver werd ook gekozen voor de loyaliteitsprijs. Şen, een bekende Turkse filmacteur, droeg zijn prijs op voor de vrede.

“We hebben karakters gecreëerd waar onze mensen in geloven. Ik ben van mening, mits de juiste invulling, liefde sociale conflicten kan overwinnen. Ik ben 75 jaar en deze ideologie stuwt mij voort. Ik aanvaard dan ook deze prijs en draag hem op voor de vrede”, zei Şen

Hürriyet