De twee belangrijkste kandidaten bij de nieuwe verkiezingen in Istanbul hebben ermee ingestemd om een live tv-debat te houden. Dat zal op 16 juni, een week voor de verkiezingen, worden uitgezonden door alle kanalen. Het gaat om Binali Yıldırım van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en Ekrem İmamoğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Het debat zal gemodereerd worden door de bekende journalist İsmail Küçükkaya van Fox News.

Dat kondigden Mahir Ünal en Engin Altay, de vice-partijvoorzitters van respectievelijk de AKP en CHP, aan op 10 juni. Er werd een akkoord bereikt over een protocol van zes artikels dat het verloop van het debat bepaalt, nadat ook beide partijvoorzitters hun goedkeuring gaven.

Het debat “zal verlopen volgens het principe zelfde vraag-even veel tijd,” aldus Ünal in een interview.

Er wordt een technisch team samengesteld met leden van beide partijen, dat al het nodige zal doen voor de opname en uitzending, aldus Altay.

9 uur ‘ s avonds

Het debat gaat door om 9 uur ’s avonds in het congrescentrum Lütfi Kırdar in Istanbul.

Laatste debat

Het laatste tv-debat tussen politieke rivalen was dat tussen AKP-leider Recep Tayyip Erdoğan en voormalig CHP-leider Deniz Baykal voor de nationale verkiezingen van 2002. Sindsdien vermeden politieke leiders het om samen met hun tegenstanders op tv te komen door de grote polarisatie. Het debat tussen Binali Yıldırım en Ekrem İmamoğlu is daarom een mijlpaal.

De twee kandidaat-burgemeesters zaten elkaar op de hielen bij de verkiezingen van 31 maart, maar İmamoğlu eiste een nipte overwinning op. De AKP diende daarop een verzoekschrift in om de verkiezingsuitslag te laten annuleren. De Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) ging daarop in en schreef nieuwe verkiezingen uit op 23 juni.

“Het zal me een groot genoegen zijn om Istanbul in al zijn dimensies te bediscussiëren op 16 juni om 21 uur. Ik wens u succes toe,” tweette İmamoğlu.

Hürriyet

S.V.R. ✔

Bekijk hier het volledige debat van 2002

https://www.youtube.com/watch?v=5BgLkmPDHfo