Een maritiem museum in het vakantieoord Bodrum in het zuidwesten van Turkije heeft een hele reeks zeeschelpen ten geschenke gekregen van een zakenman. Vrijdag raakte bekend dat één daarvan een 460 miljoen jaar oud fossiel is.

Hasan Güleşçi verzamelt al zo’n 40 jaar lang zeeschelpen op al zijn reizen, uit in totaal 140 landen. Zes jaar geleden schonk hij heel zijn collectie, bestaande uit 70.000 stuks, weg aan het maritiem museum van Bodrum voor een tentoonstelling.

Maar pas dit jaar is een groep onderzoekers erop uitgekomen dat sommige schelpen uit Güleşçi’s collectie veel meer waarde hadden dan gedacht. Het zijn miljoenen jaren oude fossielen die heel waardevol zijn voor paleontologisch onderzoek.

De bewuste schelp blijkt een eospirifer eudora te zijn, van de familie der crytiidae. Het is de schelp van een brachiopode, een weekdier, en dateert waarschijnlijk uit het Paleozoïcum. Volgens het museum werd de schelp gevonden in Florida, in de VS.

De groep staat onder leiding van Serdar Mayda, een paleontoloog van de faculteit biologie aan de universiteit van Ege. Ze zijn van plan om een diepgaander onderzoek te voeren nu ze ontdekt hebben dat 46 schelpen uit de collectie fossielen zijn met een leeftijd van een miljoen tot 46 miljoen jaar oud.

Sabah

S.V.R.