Foto: een moskee in Siirt, Turkije wordt ontsmet, 24 maart 2020. Moskeeën blijven gesloten voor mensen die tijdens de Ramadan samen de tarawih willen bidden.

Op dinsdag riep de Turkse dienst voor Religieuze Zaken (DİB: Diyanet İşleri Başkanlığı) alle gezonde moslims op om binnenkort gewoon deel te nemen aan de Ramadan, de vastenmaand.

Die oproep kwam er omdat iedereen op dit moment last heeft van de pandemie van COVID-19. Voor gezonde moslims is de Ramadan verplicht. Dat bevestigde het bestuur van Diyanet in een verklaring. Daarbij citeerde het bestuur enkele medische experts, die verklaarde dat de Ramadan geen risico hoeft te vormen voor verdere verspreiding van het virus.

Bovendien wordt ook verwezen naar wetenschappelijk bewijs dat vasten het immuunsysteem versterkt, wat belangrijk is voor de strijd van het lichaam tegen virussen. Wel staat de Diyanet uitzonderingen toe voor COVID-19-patiënten als een dokter kan bewijzen dat vasten hun genezingsproces kan belemmeren. Ook gezondheidswerkers, die in aanraking komen met zieken, of voor wie vasten schadelijk kan zijn, krijgen een uitzondering. Als de gezondheidstoestand van de gelovigen weer op peil is, moeten zij hun vastentijd later inhalen.

Eerder maakte Diyanet bekend dat moskeeën wel gesloten blijven, ook voor mensen die samen de Terâvih willen bidden, het speciale avondgebed tijdens de Ramadan. Ook voor andere gezamenlijke gebeden, zoals het vrijdaggebed, blijven moskeeën dicht.

Hoewel de Ramadan wel verplicht blijft, roept Diyanet op om geen iftar-maaltijd te organiseren of bij te wonen. De iftar is de avondmaaltijd, om een dag vasten af te sluiten. Moslims houden iftar vaak met familie en vrienden, maar door de corona-maatregelen, waarbij sociale afstand en zelfisolatie worden aangeraden, is dat niet meer mogelijk.

De islamitische vastenmaand begint op 24 april. Deelnemen aan de Ramadan, waarbij moslims niet eten of drinken zolang het licht is, is 1 van de 5 fundamentele religieuze plichten (pijlers) van de islam.

K.L.

(Bron: Sabah)