Foto rechts: de 30-jarige Sedat Gürbüz en Foto links: Gokhan Gültekin

Onder de doden van de laffe terreurdaad in het Duitse Hanau zijn vijf Turkse staatsburgers. Dat heeft een woordvoerder van de Turkse ambassade in de Duitse hoofdstad gezegd naar aanleiding van nieuwsberichten in media.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de „lafhartige aanval” in de Duitse stad Hanau. Een 43-jarige Duitser schoot in twee shisa-bars minstens negen mensen dood. De laffe nazi-terrorist werd later dood aangetroffen, evenals zijn moeder.

De Turkse president Erdogan sprak over een racistische aanval en eiste dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht.

Uit video’s en brieven van de terrorist blijkt een sterke afkeer voor mensen uit Afrika of het Midden-Oosten en de wil om mensen met die afkomst te doden. Bondskanselier Angela Merkel wijst naar “rechts­extremisme”.

Bij de twee schietpartijen vielen er negen doden en een aantal zwaargewonden. De 43-jarige Tobias Rathjen kon telkens wegvluchten.

Direct na de terreurdaden startte de politie een grote zoekactie naar de laffe dader. De nazi-terrorist is later dood aangetroffen in zijn woning. In het huis werd ook het lichaam van de moeder van de schutter gevonden. De nazi-terrorist Rathjen heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd, aldus de politie. De terrorist handelde vermoedelijk alleen.

De terrorist heeft eerder een video opgenomen waar hij tekeer gaat tegen migranten uit Arabische landen en Turkije. Een dag na het bloedbad kan de ambassade van Turkije melden dat vijf slachtoffers de Turkse nationaliteit hebben.

Op sociale media in Duitsland verschijnen er foto’s op verschillende fora van de slachtoffers die de terrorist maakte.