Een 10-jarige jongen werd trending op Twitter nadat een man een video van hem deelde waarin hij over filosofie praat. Hij had het over Plato, Aristoteles en Jean-Jacques Rousseau. Atakan Kayalar is nog maar 10 jaar oud, maar hij verbaast iedereen met het aantal boeken dat hij gelezen heeft, en de onderwerpen daarvan.

Hij zegt dat hij de voorbije 5 maanden 250 boeken gelezen heeft. De video die trending werd, is opgenomen in een boekhandel. In het filmpje zegt hij trots dat hij Het Maatschappelijk Verdrag van Rousseau, God Als Misvatting van Richard Dawkins en De Staat van Plato gelezen heeft.

De video ging al snel viraal op Twitter, en werd meer dan 80.000 keer gedeeld. Veel twitteraars spraken hun bewondering voor de jongen uit, maar anderen waren meer kritisch omdat ze deze boeken niet geschikt achtten voor kinderen.

Na een les schaken vertelde Atakan dat hij graag psychiater wil worden. “Maar daarnaast heb ik nog een andere droom. Ik wil president worden.” Hij vindt dat het Turkse onderwijssysteem hervormd zou moeten worden, maar wilde er liever niet over uitweiden. “Ze zouden al moeten beginnen met het aanleren van respect en goede manieren vanaf de kleuterschool. Overal waar we kijken zien we slechte voorbeelden.

Zijn moeder, Hülya Kayalar, vindt dat hij een opleiding moet krijgen, maar zonder van zijn vrienden gescheiden te worden. Ze heeft geen materialistische verwachtingen. Hun enige probleem is dat zijn vader geen werk heeft. Omdat Atakan zoveel tijd doorbrengt in boekhandels, is het daardoor moeilijk om al het geld voor zijn boeken bij elkaar te krijgen.

K.L.

Bron: Hürriyet