Foto: Turks minister van Financiën Naci Agbal

Naci Agbal belooft ‘strakke financiële discipline’ in inspanningen om de Turkse economie te stimuleren. Toonaangevende economische indicatoren suggereren dat 2017 een veel beter jaar zal zijn voor de Turkse economie, zei minister van Financiën Naci Agbal op dinsdag.

Sprekend op een private televisiezender, zei Agbal dat Turkije erin geslaagd is uit te breiden met 2.9 procent in 2016 ondanks uitdagingen zoals de poging tot staatsgreep in juli, terreuraanvallen, moeilijkheden in het toerisme en de negatieve globale economische terugval.

Herstel consumptie en productie

De economie van Turkije steeg met 2.9 procent in 2016, kondigde het Turks Statistisch Instituut aan vorige vrijdag. Een sterk herstel in de binnenlandse consumptie in het laatste kwartaal (2016) samen met een sterk herstel in industriële productie vorige maand “is veelbelovend voor 2017”, zei de minister. “Deze data toont aan dat 2017 een veel beter jaar zal zijn dan 2016,” voegde Agbal toe.

BBP en PMI

De resultaten van het vierde kwartaal van het BBP van Turkije waren substantieel hoger dan de gemiddelde schattingen van de experts, het ging om 3.5 procent vergeleken met de 2.4 procent voorspelling van het onderzoek van het financiële bureau van Anadolu Angency.

De Purchasing Managers’ Index (PMI) van Turkije voor de productiesector werd ook aangekondigd op 52.3 punten in maart, één van de grootste stijgingen van maand tot maand in het belangrijkste cijfer in de 12-jarige geschiedenis van het onderzoek, volgens een verslag van IHS Markit op maandag.

Strakke financiële discipline

Betreffende inspanningen van de Turkse regering om de economische activiteiten te stimuleren gezien de recente uitdagingen, zei Agbal dat ze van plan waren om fiscaal beleid te gebruiken om de middellange economische uitkijk te verbeteren maar deze maatregelen zouden volledig binnen het toepassingsgebied van de “strakke financiële discipline” vallen.

“De maatregelen die we zullen nemen, zullen doelgericht zijn, gericht op investering, productie, tewerkstelling en export. “De toename van uitgaven of belastingbesparingen zullen tijdelijk zijn. We zullen geen toegevingen doen op het vlak van fiscale discipline”, zei hij.

Anadolu Agency