Eray Unver is geboren en getogen in Kilis, een Turkse stad die grenst aan de Syrische grens. Vandaag de dag is hij hoofdredacteur van Telgraf en volgt hij de politieke ontwikkelingen in het land op de voet. De Turkse krant Telgraf werd opgericht in 2016 door een aantal journalisten uit regio Gaziantep. De krant begon met een wekelijkse uitgave en groeide al snel uit tot één van de grootste regionale kranten van Gaziantep met een oplage van 2.000 kranten per dag. 

“Misschien moet het presidentieel systeem er wel komen in Turkije”, reageert Eray op mijn vraag over wat hij denkt over het komende referendum. “In de Verenigde Staten had een federale rechter het inreisverbod voor zeven moslimlanden van Trump geblokkeerd, en dat slechts uren voor het in werking zou treden. Als wij in Turkije zo’n presidentieel systeem gaan krijgen, dan stem ik “JA”. Voor mij is het allerbelangrijkste dat de rechtsstaat overeind blijft in dit land. Zolang de rechtsstaat niet ondermijnd wordt, dan kan Turkije met elk systeem geregeerd worden.

Polarisering

De laatste maanden is er een toenemende polarisering waarneembaar in de samenleving. Dat komt omdat Turkije opgedeeld is in een JA-kamp en NEE-kamp. “Een kleine fractie van het JA-kamp beschuldigt de NEE-stemmers ervan terrorist te zijn. Dit is natuurlijk niet netjes”, vertelt Eray. “Maar ik zou niet direct zeggen dat dit zal leiden tot een crisis. Het land heeft tot nu toe wel al ergere dingen meegemaakt. Turkije is een land dat het ondertussen al gewoon is ‘om politieke aardbevingen en crisissen te verwerken’ en verder te gaan. Bij de aanslag in Zaventem bleef de luchthaven 12 dagen gesloten. In hetzelfde jaar gebeurde er ook een aanslag op de luchthaven in Istanbul, na een paar uurtjes ging de luchthaven al weer open”, vertelt Eray.

Syriërs

Naast het referendum zijn de vluchtelingen in Turkije ook een hot topic. Virale foto’s van Syrische vluchtelingen die sisha roken in uitgaansbuurten van Istanbul, wekken veel woede op sociale media. Ook in de politiek wordt er hevig gereageerd op de vluchtelingen, sinds het Turkse leger Syrië is binnengedrongen om de grens vrij te maken van terreurgroeperingen.

Turkse krant: “Onze soldaten strijden in El-Bab, Syrische Turken flirten met onze meisjes” (foto: Google Images)

“Nog niet zo lang geleden hebben onze voorouders van dit land in de eerste helft van de 20ste eeuw, een gezamenlijke strijd geleverd voor de onafhankelijkheid van Turkije. Het voortbestaan van de natie is heilig voor vele autochtone bevolkingsgroepen die hier al eeuwenlang wonen, waaronder Turken, Koerden, Arabieren, Lazen en Tsjerkessen. Moest er een oorlog uitbreken in Turkije dan denk ik niet dat de Turken hun land zouden ontvluchten”, vertelt Eray. “Dat is nu net waar wij Turken verschillen van de Syriërs. We delen een totaal andere cultuur en een voorgeschiedenis. Bovendien strijdt Turkije al ruim 40 jaar tegen diverse terreurgroeperingen. In de laatste jaren is daar ook nog eens IS bijgekomen. Dit zorgt natuurlijk voor een groot samenhorigheidsgevoel onder de Turkse bevolking”.

Alper G.