Een studie door de medische faculteit van de universiteit van Istanboel heeft onthuld dat traditionele Turkse muziek de stress, die ontstaat door dagelijkse routine, helpt te verminderen.

In haar onderzoek, bemerkte professor Nevin Dinççağ dat traditionele Turkse muziek de stress vermindert met 33 procent.

Koorleden

Dinççağ, die ook lid is van de Bahçeşehir muziekclub, bestudeert al lang of de relaxerende effecten van muziek wetenschappelijk bewezen konden worden. De studie van de onderzoekster is nu geaccepteerd door collega’s in de Verenigde Staten en Europa.

Dinççağ gebruikte haar vrienden in het koor van een muziekclub als onderzoeksgroep. Haar onderzoeksgroep bestond uiteindelijk uit 37 mannelijke en vrouwelijke solisten die een gemiddelde leeftijd hadden van boven de 56 jaar.

Cortisol

Er werden speekselstalen van de deelnemers genomen om het effect te bepalen van muziek op cortisol, één van de belangrijkste stresshormonen. Speekselstalen werden verzameld van de deelnemers op twee verschillende dagen van de week – waarvan 1 een normale dag was en de andere was een dag waarop de muziekclub bijeenkwam. De stalen werden vervolgens geanalyseerd in het biochemisch lab van de medische faculteit van de universiteit van Istanboel. Een psychologische enquête die voorbereid was door specialisten, werd ook afgenomen bij de deelnemers.

Het cortisolgehalte daalde met 33 procent vanaf het begin van de muziekdag tot het einde van de dag, volgens de resultaten van de studie. Het onderzoek toonde ook aan dat het cortisolgehalte verhoogde met 21 procent op de normale dagen van de deelnemers.

Goedkope en praktische stressvermindering

Dinççağ zei dat de resultaten overeenkomen met haar verwachtingen, en voegde eraan toe dat het onderzoek suggereerde dat muziek een goedkope en praktische methode is om stress te verminderen. “Dit is het resultaat dat ik verwachtte. Maar we kenden het level van stressvermindering van muziek niet. Onze studie heeft dat aangetoond”, zei ze.

Reacties deelnemers

De deelnemers zeiden eveneens dat ze blij waren dat ze hadden deelgenomen aan de studie. “Ik amuseer mij met muziek, en het relaxt mij heel erg. Ik denk ook dat de atmosfeer hier gebaseerd op vriendschap, liefde en respect een factor is in het verminderen van stress”, zei één van de koorleden, Vildan Çerçi, een dokter.

“Ik heb een stresserende job. We namen deel aan een evenement dat we leuk vonden en geraakten wat stress kwijt met het koor. Ik voel het effect van een dag met het koor gedurende de hele week. Ik kijk uit naar de dag van het koor”, zei een werkgever bij een bank, Mustafa Kansu.

Hurriyet