Kirkoek, Mosoel en Erbil zijn allemaal Turkmeense steden, dat zei de leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) terwijl hij de onafhankelijkheidspoging van Massoud Barzani, leider van de Iraakse Koerdische Regionale Overheid (KRG), hard bekritiseerde.

 “Kirkoek, Mosoel en Erbil zijn Turkmeense steden en we hebben daar veel relaties,” zei Bahçeli tijdens een verklaring voor zijn partijgroep in het parlement op 3 oktober.

 “Dit betekent niet dat we de andere volkeren van Irak, die essentiële en gelijke rechten hebben, verwaarlozen of niet erkennen,” voegde hij eraan toe.

 “Maar het bestaan van de Iraakse Turkmenen zal niet genegeerd worden. Kirkoek is doorheen de geschiedenis altijd Turks geweest. Vandaag is het Turks en in de toekomst zal het Turks zijn. Het is een van de glorieuze Turkse steden”, zei hij.

 “Wij kunnen niet comfortabel zijn terwijl de rechten van de Turkmenen geschonden worden,” zei Bahçeli.

Hij liet ook doorschemeren dat de MHP een militaire operatie door Turkije in Noord-Irak zou steunen, waarmee hij de verklaringen van president Tayyip Erdoğan liet weerklinken dat Turkije “plotseling ’s nachts” kan tussenkomen in de KRG en dat “dit geen probleem zou zijn voor de Turkse Republiek”.

Hurriyet