Devlet Bahceli, de leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), die zich heeft geallieerd met de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voor de komende algemene en presidentiële verkiezingen, riep op om vervroegde verkiezingen te houden op 26 augustus. De woordvoerder van de regering sluit die optie niet uit.

Bahceli suggereerde dat de verkiezingen, normaal gepland voor november 2019, gehouden zouden moeten worden op 26 augustus dit jaar.

 “Het is niet mogelijk [voor Turkije] om geduldig te wachten tot 3 november 2019,” zei hij, verwijzend naar het tijdstip waarop de verkiezingen gehouden worden.

Turks president Recep Tayyip Erdogan antwoordde onmiddellijk op Bahceli en zei dat de twee partijleiders de kwestie gaan bespreken op 18 april.

Na Bahcelis opmerkingen zei vicepremier en regeringswoordvoerder Bekir Bozdag dat Bahcelis aanbod eerst besproken moet worden met de beslissingsorganen van de AKP.

Volksalliantie

De AKP en MHP hebben wat zij noemen een “Volksalliantie” gevormd voor de komende presidentiële en algemene verkiezingen.

De vicevoorzitter van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) zei dat ze de “uitdaging” aanvaardden en dat ze “klaar” zijn.

 “De enige wil die de problemen van Turkije kan oplossen, is dat van de natie,” zei hij. “De Turkse regering heeft gefaald in het binnenland en het buitenland. Serieuze economische problemen staan aan onze deur,” zei hij en verwees naar de constant dalende waarde van de Turkse lira.

 “We zullen de datum bespreken. Het kan 26 augustus 2018 zijn, of een week vroeger of later,” zei hij.

Hurriyet