De “dubieuze” verkiezingen voor de Grootstedelijke Raad van Istanbul moeten worden overgedaan en de partij houdt hieraan vast. Dat heeft partijleider Devlet Bahçeli op 1 mei laten weten in een schriftelijke mededeling.

“Nu de lokale verkiezingen achter de rug zijn, neemt het aantal politieke discussies eerder toe dan af. De sfeer van mysterie, twijfel en achterdocht die rond de burgemeestersverkiezingen in Istanbul hangt, is nog steeds niet weg. Buitenlandse krachten zijn druk in de weer om de vergissingen en onwettige zaken die bij de verkiezingen gebeurd zijn te verdonkeremanen,” aldus Bahçeli.

“Turkije verdient rechtvaardigheid. De nationalistische MHP ijvert voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in Istanbul. Onze welgemeende oproepen daartoe, die bovendien ook realistisch zijn, vinden gretig gehoor.”

Corruptie bij de verkiezingen

Turkije is terecht bezorgd over de “onopgeloste problemen van het land,” aldus Bahçeli. Het echte probleem is volgens hem dat men niet focust op de prioriteit van de agenda, namelijk “het regelen van de corruptie bij de verkiezingen”.

De partijvoorzitter beklemtoonde ook dat het laatste woord en de eindverantwoordelijkheid over het “rechtzetten van de onregelmatigheden” ligt bij de Turkse Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK).

“Hoe langer de YSK haar beslissing uitstelt, hoe meer speculaties en discussies er zullen komen. Over heel het land verwacht men dat het afwijzen [van de verkiezingsuitslag in Istanbul] terdege geëvalueerd wordt.”

“Als de beslissing van de YSK in eer en geweten tot stand komt, zal de MHP zich daarbij neerleggen.”

Bahçeli weerlegde ook de beweringen dat zijn partij bewust afstand zou houden van zijn bondgenoot, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hij herhaalde dat zijn partij vasthoudt aan de “Volksalliantie”.

“Iedereen behoort te weten dat de ‘Volksalliantie’ geen verraders duldt. Elk complot of elke samenzwering zal door ons bondgenootschap met de grond gelijk gemaakt worden.” Hij voegt eraan toe dat hun alliantie alle Turkse burgers opneemt, zonder onderscheid.

Hürriyet

S.V.R.