De Turkse voetballer Mesut Özil en zijn vrouw genieten van een kopje Turkse koffie in hun Londense stek, 10 januari 2021. (Twitter foto/Mesut Özil)

Mesut Özil, een Duitse profvoetballer van Turkse komaf, heeft ophef veroorzaakt op sociale media nadat hij via Twitter een foto had gedeeld van zichzelf en zijn vrouw Amine Gülşe bij hen thuis in Londen. Het was echter een detail in deze foto dat alle aandacht trok.

Op de foto van het echtpaar, getiteld “Turkse koffie met mijn liefde”, is te zien hoe het duo tegenover elkaar zit en geniet van een kopje traditionele Turkse koffie. Maar het waren de Ottomaanse nuances achter hen die online tot grote commotie hebben geleid.

Het detail, gespot door de adelaarsogen van enkele fans, is een replica van een schilderij uit 1879 getiteld “Koffietafel” van Osman Hamdi Bey, een Ottomaanse kunstkenner en pioniersschilder, die gekend is door zijn beroemd schilderij “De Schildpadden Trainer”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mesut Özil (@m10_official)

Naast Hamdi Bey’s voortreffelijke afbeelding, hangt er een werk uit 1865 van de Franse schilder en beeldhouwer Jean Leon Gerome, getiteld “Jonge Grieken aan de Moskee”.

Gerome was een van de beroemdste kunstenaars van zijn tijd en eveneens een leermeester van Osman Hamdi Bey.

“Ottoman Chic”, een werk van de bekende auteur en designer Serdar Gülgün, was een ander item dat veel lof oogstte over de smaak van de Özil’s.

Het boek dat op tafel rust heeft een unieke omslag en is bijna niet te missen. In dit werk, dat in 2014 werd uitgebracht door de in Istanbul geboren interieurarchitect, spreekt Gülgün over zijn historische herenhuis dat gelegen is aan de Bosporus.

De zitbank waar het echtpaar op zit is versierd met klassieke Turkse kussens en op de salontafel staan er drie ornamenten, elk versierd met sikkels die het islamitisch geloof symboliseren.

Özil heeft in het verleden al eens zijn deuren opengedaan voor een camerateam van YouTube. Het interieur van het huis van de stervoetballer was smaakvol ingericht en weerspiegelde duidelijke zijn Turkse achtergrond. Er hing zelfs een schilderij van de Ottomaanse sultan Selim III dat was ingekaderd in het brons.

Het echtpaar kocht het herenhuis dat een geschatte waarde heeft van 11,2 miljoen euro in 2016. Het is gelegen in een welvarend gebied in Noord-Londen.

Sabah

O.A.

19de-eeuws Ottomaans schilderij verkocht voor recordbedrag op Londense veiling