Mesut Özil

Mesut Özil is een 31-jarige Duitse voetballer van Turkse afkomst die als middenvelder onder contract staat bij de Engelse club Arsenal.

Op 13 oktober sprak hij zijn steun uit voor Azerbeidzjan bij het conflict in Nagorno-Karabach.

Op Twitter verwees hij naar de broederschap en de historische verbondenheid tussen Turkije en Azerbeidzjan. (2 staten, 1 natie”, luidde zijn tweet.

“Iedereen moet weten dat Nagorno-Karabach een internationaal erkend deel van Azerbeidzjan is, dat illegaal bezet is door Armenië. In maart 2008 riep de algemene vergadering van de VN alle Armeense troepen op om Azerbeidzjaans grondgebied te verlaten.

Armenië moet gehoor geven aan die oproep. Het conflict in Nagorno-Karabach baart heel wat mensen veel zorgen, en is een bedreiging voor internationale vrede en veiligheid. Laat ons naar vrede, en naar een eerlijke toekomst streven, zonder geweld. Een mensenleven, aan welke kant dan ook, is een verlies voor iedereen.”

Özil stapte in 2013 over van Real Madrid. In 2014 was hij lid van het Duitse nationale team dat het wereldkampioenschap won.

Het onlangs weer opgelaaide conflict beperkte zich op sommige momenten niet alleen tot Nagorno-Karabach. Zo werd Ganya, de tweede stad van Azerbeidzjan, al enkele keren onder vuur genomen met raketten, de laatste keer in de nacht van 10 op 11 oktober.

Daarbij lieten 35 burgers, onder wie ook vrouwen en kinderen, het leven. Op 10 oktober werd er een wapenstilstand gesloten om humanitaire redenen.

Zo kon er een gevangenenruil plaatsvinden en hadden beide partijen de mogelijkheid om de lichamen van gesneuvelden op te halen.

De wapenstilstand was het resultaat van een ontmoeting in Moskou een dag eerder, waaraan de Armeense, Azerbeidzjaanse en Russische Buitenlandministers deelnamen.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)