Foto: Griekse premier Kyriakos Mitsotakis

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zal op de Europese top van morgen en overmorgen weeral Europese sancties tegen Turkije eisen.

Dat heeft zijn woordvoerder woensdag bevestigd. Dat Turkije het onderzoeksschip Oruç Reis opnieuw naar de Turkse zone in de Middellandse Zee heeft gestuurd is een “nieuwe provocatie”, aldus de Griekse regering.

De Turkse marine verspreidde zondagavond een mededeling waaruit moet blijken dat het  onderzoeksschip Oruç Reis opnieuw uitvaart richting oostelijke Middellandse Zee, ten zuiden van het Griekse eiland Kastellorizo dat op amper twee kilometer van Turkije ligt.

Turkije en Griekenland liggen al jaren overhoop over de grenzen van hun territoriale wateren in het oosten van de Middellandse Zee en de mogelijke gasreserves onder de zeebodem.

De Turkse onderzoeksschip was vorige maand nog het onderwerp van een conflict tussen beide landen omdat het schip zeeboringen uitvoerde in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Provocatie

Griekenland spreekt van een “nieuwe provocatie” door Turkije, en van een escalatie. De Griekse premier zal daarom opnieuw Europese sancties tegen Turkije eisen op de Europese top, die morgen begint.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas toonde zich gisteren tijdens een bezoek in Athene al verontwaardigd over de Turkse houding.

Op een eerdere Europese top keurden de leiders een akkoord goed waarin ze Turkije opnieuw aanmaanden om een einde te maken aan de activiteiten in het Middellandse Zeegebied.

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen waarschuwde er al voor alle middelen te gebruiken als Ankara toch doorgaat met de boringen.

Bron: TT