Een megaportret van Atatürk, gemaakt met 600 ton stenen, op de berg Keşiş in Erzincan is zichtbaar vanuit de ruimte. Het megaportret kan op veel belangstelling rekenen. Het portret werd gemaakt door vrijwilligers van een nabijgelegen militaire kazerne. Het is het grootste portret van Atatürk en is zelfs zichtbaar vanuit de ruimte.

 

Het portret werd op één maand tijd gemaakt door 3000 soldaten die zich als vrijwilligers hadden aangeboden. 600 ton stenen, 160 ton zand en 210 ton metsel waren nodig om het portret te verwezenlijken.

Abdullah Aslan, een lokale bewoner, vertelde hoe het portret op zeer korte tijd werd gemaakt. “Het portret is gemaakt op 29 dagen tijd zonder enige financiële middelen. Toen de zwarte verf op was, gebruikten ze motorolie. Ze vervoerden de nodige materialen zoals de stenen in bidons. Er zijn verscheidene technieken toegepast zodat het portret eeuwenlang kan meegaan. De artiest die het portret tekende, Mustafa Aydemir, heeft het portret niet zelf ondertekend. Volgens hem behoort het portret toe aan het Turkse volk. De handtekening van Atatürk werd geplaatst onder het portret. Het portret werd door de provincie van Erzincan in 2017 gerestaureerd.”

Sözcü

T.A.