Het Turkse leger is begonnen met een terrorismebestrijdingsoperatie tegen stellingen van de PKK in de regio van Hakurk in Noord-Irak. Dat laat het ministerie van Defensie weten.

 

Het offensief kreeg de naam ‘operatie-Klauw’. Het begon met artilleriesalvo’s en luchtaanvallen in de namiddag van 27 mei, luidt het in een mededeling van het ministerie op 28 mei.

“Bedoeling van de operatie is om de grotten en schuilplaatsen te vernietigen die door de terroristische groeperingen gebruikt worden, en de terroristen uit te schakelen.”

Er werden ook een aantal commandobrigades ontplooid via helikopters. Dat is te zien op beelden, genomen vanuit de lucht, die door lokale media uitgezonden werden op 28 mei. Het ministerie heeft ook foto’s verspreid van beschietingen door houwitsers en soldaten die op bergkammen werden gedropt, van waaruit ze de flanken onder schot hielden.

Ten minste 10 F16- en F4-gevechtsvliegtuigen namen deel aan de operatie, evenals een controle- en bewakingsvliegtuig.

Turks minister van Defensie Hulusi Akar voerde samen met topgeneraals van het leger de hele avond het bevel over de operatie.

 

Turks president Recep Tayyip Erdoğan wenste de deelnemende soldaten succes toe in een tweet op 28 mei. Vlak daarna ontmoette hij zijn Iraakse collega in Istanbul. Ze deelden samen het avondmaal, bij het breken van de vasten.

Terroristische organisatie 

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Ze heeft haar hoofdkwartier in Noord-Irak, naast verschillende kampen die de militanten gebruiken om te infiltreren in Turkije. De laatste decennia voerde Turkije al sporadische operaties uit tegen de PKK op Iraaks grondgebied. Daarnaast voert Turkije geregeld luchtaanvallen uit op doelwitten van de PKK in de regio.

Recent heeft het Turkse leger ook twee antiterrorismeoperaties uitgevoerd in Noordwest-Syrië. Die moesten het gebied zuiveren van ISIL- en YPG-leden. Die laatste wordt door Turkije beschouwd als de Syrische tak van de PKK.

“Het gaat niet enkel om het verdrijven van de terroristen. De operatie wil overwicht op het veld creëren,” zegt Abdullah Ağar, veiligheidsexpert en voormalig officier van de speciale eenheden, in een interview met de krant Hürriyet op 28 mei.

“De terroristen probeerden invloed uit te oefenen door Turkije binnen te dringen vanuit de berggebieden in Irak. Die invloed moest afgewend worden. Welnu, dat zijn we aan het doen met deze operatie.”

Na deze intensieve luchtaanvallen zullen de soldaten dieper kunnen gaan om bevoorradingslijnen tussen YPG en PKK te breken, dixit Ağar.

Hürriyet

S.V.R.