Vlag van Marokko

Op maandag heeft de Marokkaanse minister van Handel Moulay, Hafid Elalamy, de Turkse supermarktketen Bim gedreigd. Hij spoorde het bedrijf aan om meer lokale producten te verkopen, anders zou het bedrijf gesloten worden.

Op dit moment evalueert het Noord-Afrikaanse land opnieuw de vrijhandelsrelatie met Turkije. Het akkoord werd gesloten in 2004, maar volgens Marokko zorgde de afspraak voor een tekort van 2 miljard dollar op de handelsbalans met Turkije. “Bim opent winkels in Marokko, met Turks geld, en elke keer dat de keten hier een winkel opent, moeten er 60 Marokkaanse winkels sluiten”, aldus Elalamy in het Marokkaanse parlement.

Volgens Haluk Dortluoglu, CFO van BIM, koopt de keten 85% van de producten die in de Marokkaanse winkels liggen, uit Marokko zelf. “We halen daar maar 15% van onze producten uit Turkije. De rest komt uit Marokko zelf”, zei Dortluoglu woensdag.

Op dit moment zijn volgens Dortluoglu 3000 mensen in dienst in de Marokkaanse supermarkten van BIM. En komen de meeste daarvan uit Marokko zelf. De bijna 500 Marokkaanse winkels zijn verantwoordelijk voor zo’n 5% van de opbrengst van de keten. Vorig jaar kwamen er nog 55 BIM-winkels bij in Marokko. “We kopen steeds meer producten aan bij lokale producenten, en we zullen dat blijven doen”, aldus Dortluoglu.

7.438 winkels in Turkije

Volgens haar eigen financiële rapport haalde BIM de eerste 9 maanden van vorig jaar een opbrengst van 29,7 miljard lira. Een aandeel van de keten was op woensdag om 8u43 GMT 47,92 lira waard.

Het bedrijf begon met 21 winkels in 1995, en eind 2019 had de keten 7.438 winkels in Turkije, met 5 regiokantoren en 766 winkels die openden in 2019. Naast de winkels in Marokko heeft de keten ook 320 winkels in Egypte.

Volgens Elalamy zal Turkije nu een lijst van Marokkaanse klachten over het handelsakkoord kunnen evalueren. Vorige maand hadden beide landen afgesproken ten laatste tegen 30 januari de deal opnieuw te bekijken, maar ondertussen is die deadline uitgesteld.

Volgens het statistiekbureau TurkStat is de voorbije jaren het handelsvolume tussen de beide landen gestaag gestegen. In 2017 ging het over een waarde van bijna 2,58 miljard dollar. Een jaar later bedroeg het ongeveer 2,71 miljard dollar en vorig jaar werd de kaap van 3 miljard dollar bereikt. Turkije exporteerde goederen ter waarde van zo’n 2,31 miljard dollar en importeerde zo’n 690 miljoen dollar aan goederen.

Elalamy verwacht dat het probleem in de komende weken opgelost kan worden. Als dat niet lukt, is hij bereid het akkoord in de vuilbak te gooien. Volgens hem kostte de deal in 2017 ook 44.000 jobs in de textielsector. Hij merkte ook op dat Turkse investeringen slechts 1% van de buitenlandse directe investeringen in zijn land uitmaakte, en dat vindt hij te weinig.

“We hebben ook een tekort op de handelsbalans met andere landen, maar dat tekort wordt gecompenseerd met investeringen”, aldus Elalamy. Het totale Marokkaanse tekort steeg vorig jaar met 1,5%, naar 209 miljard dirham, zo’n 21,6 miljard dollar. Dit tonen gegevens van de regulator voor buitenlandse uitwisseling.

Wereldwijd

BIM behoort wereldwijd opnieuw tot de 250 grootste supermarktketens en is ook 1 van de 50 snelst groeiende supermarkten. Dat stond in de lijst van grootste supermarkten die op maandag werd gepubliceerd. Die lijst komt jaarlijks uit en wordt opgesteld door Deloitte. Met een opbrengst van 6,66 miljard dollar staat BIM op de 157ste plaats en het bedrijf groeide met 22% tussen 2013 en 2018.

K.L.

Bron: Sabah