Oudste Ottomaanse brief van overdracht in Europa gevonden in Berlijn

De oudste Ottomaanse brief van overdracht in Europa werd gevonden in Berlijn. De brief gaat terug tot de regeerperiode van sultan Murat II. De sultan regeerde in de helft van de 15de eeuw over het Ottomaanse Rijk. 

Het oude document, dat vandaag een eigendomsakte zou heten, werd vorige zomer ontdekt in de Staatsbibliotheek van Berlijn. Het waren onderzoekers van de Medeniyet-universiteit in Istanbul die de ontdekking deden. Vorige week werd de brief in de bibliotheek getoond aan het grote publiek.

Het onderzoeksproject wordt geleid door Doğan Averbek van de Medeniyet-universiteit in Istanbul. Volgens hem is de brief opgemaakt rond 1441, om het eigendomsrecht van een stuk grond over te dragen van één partij naar een andere, tijdens de eerste regeerperiode van Murad II.

Murad II was sultan van het Ottomaanse Keizerrijk van 1421 tot 1444, en later opnieuw van 1446 tot 1451.

In de brief wordt de eigendom van het dorp Batıkon (dat vandaag op Bulgaars grondgebied ligt) overgedragen aan Fazlullah Pasha, de vizier van Murad II, als beloning voor zijn werk voor de staat.

“We hebben niet veel documenten uit deze periode in onze archieven; daarom is deze brief zo belangrijk voor ons,” zegt hij. Door de eeuwen heen heeft de brief wat schade opgelopen, maar hij is toch nog leesbaar. De onderzoekers kunnen hem nog in detail bestuderen.

1300 manuscripten

Er liggen nog meer dan 1300 niet-gecatalogeerde Turkse manuscripten in de Staatsbibliotheek van Berlijn, aldus Averbek. Die moeten nog allemaal onderzocht worden.

“Ik ben hier gekomen met de steun van mijn universiteit om die manuscripten te onderzoeken. De bewuste brief zat daartussen. Voorlopig is hij nog niet beschikbaar voor onderzoekers, omdat hij nog niet gecatalogeerd is. Hij moet eerst gerestaureerd worden voordat hij beschikbaar komt.”

De restauratie zal ongeveer zes maanden in beslag nemen, aldus Averbek.

Het document is eigendom van de Staatsbibliotheek van Berlijn en kan dus niet zomaar naar een ander land overgebracht worden. Maar nu wordt het tenminste ontsloten voor onderzoek, zegt Averbek.

Bron: Sabah

S.V.R.