Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein

Turkije gaat bewapende drones verkopen aan Maleisië, nu Turkish Aerospace Inc. (TUSAŞ) de aanbesteding voor UAV’s van het Zuidoost-Aziatische land heeft gewonnen, zo meldt het dagblad Milliyet.

“TUSAŞ heeft twee Chinese tegenbedrijven achter zich gelaten”, meldde het dagblad op 18 oktober.

Volgens het bericht maakte de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein laat op 17 oktober de winnaar van de aanbesteding bekend.

Marhalim Abbas, een Maleisische journalist en expert op het gebied van defensienieuws, wees op de belangstelling van Maleisië voor Chinese UAV’s tot dan toe: “De Chinese drones voldeden niet aan de verwachtingen van de Maleisische ambtenaren.”

Abbas prees de capaciteiten van de Turkse drones en liet doorschemeren dat andere landen die Chinese drones gebruiken “misschien met Turkije in zee gaan”, zoals Maleisië deed.

Volgens officiële gegevens bedraagt de waarde van de wereldwijde markt voor bewapende drones ongeveer 12 miljard dollar en zal deze naar verwachting oplopen tot ongeveer 30 miljard dollar in 2029.

Turkse Steve Jobs

In de afgelopen maanden hebben Chinese tv-stations nieuws uitgezonden over het succes van de Turkse bewapende drones en Selçuk Bayraktar, de bestuursvoorzitter van het Turkse technologiebedrijf Baykar, geprezen als “Turkse Steve Jobs”, verwijzend naar de oprichter van de mobiele telefoons van Apple.

De “Bayraktar TB2” drones van Baykar zijn ingezet in vele landen over de hele wereld in diverse conflicten, zoals de Nagorno-Karabach oorlog van 2020, de oorlog in Oekraïne en de oorlog in Tigray.

TUSAŞ, opgericht in 1973, is het technologiecentrum voor ontwerp, ontwikkeling, productie, integratie van ruimtevaartsystemen, modernisering en dienst na verkoop in Turkije.

Bron: Hürriyet