Turkije’s regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) staat momenteel op kop in de lokale verkiezingen. Er werden tot nu toe zo’n 18 stedelijke gebieden binnengehaald, waaronder Istanbul, Konya en Şanlıurfa.

De AK-Partij van president Recep Tayyip Erdoğan krijgt 45.48% van de algemene stemmen, gevolgd door de grootste oppositiepartij CHP met 30.24% van de stemmen.

Coalitie AKP-MHP

De coalitie (volksalliantie) tussen de regerende AKP en de nationalistische MHP, is momenteel goed voor 51.98% procent van alle getelde stemmen.

Coalitie CHP-IYI

De alliantie tussen de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de IYI-Partij heeft tot op heden 37.48% van alle stemmen opgebracht.

Istanbul

AK-Partij kandidaat, Binali Yildirim, staat momenteel aan de leiding in Istanbul met zo’n 48.99% van alle stemmen. Zijn tegenhanger Ekrem İmamoğlu heeft momenteel 48.41% van de stemmen.

In de Turkse hoofdstad Ankara is het momenteel Mansur Yavas (CHP) die op kop staat met 50.31% van de stemmen.

Izmir

In de westelijke badstad Izmir staat Mustafa Tunç Soyer (CHP) aan de leiding met 58.18% procent van de stemmen.

Diyarbakir

In de zuidwestelijke provincie Diyarbakir is het Adnan Selcuk Mizrakli van de HDP die aan het roer zit. Tot nu toe heeft hij 62.93% van de stemmen op zijn naam kunnen zetten.

Konya

In de centrale provincie Konya staat AKP-kandidaat Ugur Ibrahim Atala, bijzonder sterk aan de leiding met bijna 71,48% procent van de getelde stemmen.

Turkije kent een sterke verkiezingsopkomst van zo’n 83.34%.

161.070 (82.84%) van de 194.678 stembussen werden ondertussen geteld.

Anadolu

O.A.