Duizenden politieagenten zetten zich vandaag schrap in Keulen, in het westen van Duitsland, voor een manifestatie van waar 30.000 aanwezigen worden verwacht. Zij willen hun steun betuigen aan de president na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Er worden ook duizenden mensen verwacht voor vier tegenbetogingen die zijn gepland.

De manifestatie, die van start gaat om 14.00 uur wordt georganiseerd door de Europees-Turkse organisatie UETD onder het motto “Ja aan democratie, neen aan de coup”. Er worden toespraken verwacht van vertegenwoordigers van alle Turkse partijen, inclusief de oppositie, aldus secretaris-generaal van EUTD Buelent Bilgi, die toevoegt dat er geen leden van de Turkse regering worden verwacht.

Livestream Erdogan verboden

De autoriteiten hadden overwogen om de manifestatie niet toe te laten moesten er hooggeplaatste leden van de Turkse regering aanwezig zijn, en hebben de veiligheidsmaatregelen verscherpt. De organisatoren wilden op het einde van de manifestatie live een videoboodschap van president Erdogan uitzenden, maar dat werd door de politieleiding verboden.

2.700 agenten

De stad Keulen heeft uit angst voor rellen en geweld 2.700 politieagenten ingezet om de manifestatie in goede banen te leiden. Burgemeester van Keulen Henriette Reker liet weten dat ze talrijke brieven, e-mails en telefoontjes kreeg van bezorgde burgers.

VTM