Van een hooggeplaatst lid van Osmanen Germania, een in Duitsland verboden Turkse motorbende, is bekend geworden dat hij dicht bij de Turkse regering staat, aangezien op zijn Instagram-account foto’s te zien zijn met verschillende functionarissen, waaronder de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Duitsland kwam eerder al met grootscheepse acties met soms duizend politieagenten tegen de club. Veel leden zijn actief in onder meer drugs- en wapenhandel.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken staat de groep in verbinding met de Turkse regeringspartij AK en kringen rond de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Duitsland heeft eerder motorclub Osmanen Germania en verwante organisaties verboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn maakte dat in 2018 bekend.

De vereniging met Turkse achtergrond brengt volgens het departement ‘individuele rechten en het grote publiek’ in gevaar.

Een hooggeplaatst lid van een Turkse extreem-rechtse criminele bende die in Duitsland verboden is, bleek dicht bij de Turkse regering te staan.

Het Instagram-account van Taner Ay, een hooggeplaatste figuur in de Osmanen Germania-bende, toonde zijn nauwe banden met de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De bende werd in 2018 verboden nadat ze betrokken was bij tal van misdaden, waaronder moord, mishandeling, ontvoering, drugshandel en prostitutie. De bende staat ook bekend om het bedreigen van de Turkse oppositie in Duitsland.

Taner Ay en de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Soylu

Terwijl de relaties van de bende met AKP-afgevaardigde Metin Külünk bekend waren, toonde het Instagram-account van Ay een breder netwerk.

Ay is te zien met minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op deze foto genomen in het presidentieel paleis op 29 okt. 2019.

Volgens zijn Instagram-account had Ay toegang tot verschillende vergaderingen op hoog niveau, waaronder die in het parlement. Hij postte ook een foto van zichzelf met een pistool en tagde Speciale Operaties Departement. Hij verwijderde de foto nadat zijn controversiële relaties werden onthuld.

Op een andere foto die hij verwijderde, was Ay te zien met geweren in een kantoor.

In 2017 deelde hij een foto van zichzelf met minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu in de mediterrane provincie Antalya tijdens een golftoernooi.

Ook deelde hij een foto met de minister op 15 april 2019, dat was nadat Duitsland de motorbende had verboden. De foto werd genomen in het officiële gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ontmoeting van het senior bendelid met de Turks-Cypriotische president Ersin Tatar, een door Ankara gesteunde politicus, op 18 dec. 2019 heeft ook tot discussie geleid. Terwijl Tatar beweerde Ay niet te kennen ondanks dat hij samen zat, werd hij door een andere foto die door de Turks-Cypriotische pers werd gedeeld, weerlegd.

Hier is Ay te zien met AKP-afgevaardigde Mehdi Eker. Het bendelid deelde de foto op 8 juni.

Hoewel zijn exacte politieke titel onbekend is – als hij er al een heeft – is Ay te zien tijdens een vergadering in het parlement met AKP afgevaardigde Ali İhsan Arslan.

Ay wordt in de regeringsgezinde media vaak “een jonge zakenman” genoemd vanwege zijn betrokkenheid bij de aardgasindustrie.

Een van de eerste dingen die op zijn Instagram-account te zien is, is zijn liefde voor luxe auto’s.

Hier poseert hij voor een foto met zijn Porsche in het presidentiële paleis.

Hij ontving een prijs voor zijn “ondernemerschap” tijdens de Best of City Awards in 2019.

Naar aanleiding van de controverse zei Ay dat hij een klacht zal indienen tegen degenen die over de kwestie berichten.

Bron: Turkse media