Een aanklager van Istanbul heeft verzwaarde levenslange straffen aangevraagd voor drie soldaten die mee verantwoordelijk waren voor de overval van het Dogan Media Center in Istanbul op de nacht van de gefaalde couppoging in dat plaatsvond in 2016.

Levenslange gevangenisstraffen

De aanklager eiste twee levenslange gevangenisstraffen voor Ahmet Kaya en levenslange gevangenisstraffen voor Mehmet Akif Aslan en Erdal Şeker.

Het kantoor van de Hoofdprocureur van Istanbul beschuldigt de drie gearresteerde verdachten van “het pogen tot omverwerpen van de constitutionele orde”. Daarnaast vraagt de Hoofdprocureur verlangde gevangenisstraffen tussen de 1,5 en 12 jaar op aanklachten van “communicatie-obstructie” tijdens de couppoging van 15 juli 2016. De couppoging wordt toegeschreven aan de Gülenistische Terreurgroepering (FETÖ), die geleid wordt door Fethullah Gülen. Gülen is verblijvende in de VS.

De procureur vroeg de vrijspraak aan voor 16 andere verdachten die toen als troepen stonden ingeschreven.

“Generale Staf heeft de staatsmacht gegrepen”

De coupsoldaten kwamen om 3u ´s nachts met een helikopter de parkeerplaats op van het Dogan Media Center, waar Hürriyet, CNNTürk, Kanal D en andere Dogan mediabedrijven hun hoofdkwartier hebben.

“De Generale Staf heeft de staatsmacht gegrepen,” riepen ze, nadat ze in twee groepen splitsten en het vuur openden in de lucht.

Ze bedreigden ook personeel van het Dogan Media Center met geweren en eisten dat ze de deuren opendeden. Een van de kapiteins gaf ook de toelating aan een andere soldaat onder zijn commando om iedereen die bewoog, neer te schieten. Zo luidde ook de aanklacht.

Oproep tot verzet

De overval op Hürriyet kwam nadat het nieuwsanker van CNN Türl, Hande Firat, President Recep Tayyip Erdoğan op TV liet spreken tijdens de couppoging.

Ze hielp hem toen om een oproep te lanceren naar het land en het volk om zich tegen de samenzweerders te verzetten nadat de Turkse publieke omroep TRT werd ingenomen.

Hürriyet