De Kirgizische gemeenschap is bijna 40 jaar geleden gesetteld in Van. De gemeenschap is er gepassioneerd over hun cultuur en keuken. Met de traditionele yurt proberen ze hun cultuur en culinaire gerechten in stand te houden.

Traditionele nomadenwoning

De Kirgiezen migreerden ongeveer 36 jaar geleden naar Turkije via het Afghaanse Pamirplateau. Ze settelden in het district Erciş in Van, waar ze initiatief hebben genomen om hun cultuur en nationale keuken te promoten door een “han otağı” te openen: een Centraal-Aziatische yurt.

De Kirgiezen in de buurt Ulupamir kregen veel aandacht van toeristen omwille van de Kirgizische levensstijl, tradities en paardrijdvaardigheden.

Cultuur verspreiden doorheen Turkije

Het traditionele Centraal-Aziatische nomadenhuis werd maar drie maanden geleden opgericht door Kenan Aytaç, die zei dat hij een bijdrage wou leveren aan het stadstoerisme. Aytaç zei dat veel bezoekers uit verschillende delen van het land al naar de yurt zijn komen kijken.

“Ons volk houdt van deze cultuur. Dankzij onze yurt komt er een groot aantal toeristen naar het dorp. Het aantal is gestegen van 100 naar 1,000. We hebben de 2,000 jaar oude Kirgizisch-Turkse cultuur doen heropleven. Nu willen we geleidelijk aan de traditie verspreiden doorheen het hele land. We willen ook gelijkaardige sites creëren in Erciş, Erzurum en Ardahan in de nabije toekomst. Zelfs al zijn we momenteel erg ver van het stadscentrum, hebben we toch veel geïnteresseerde bezoekers gekregen. We willen dit tot een toerismemerk omvormen. Alle producten die we hier tentoonstellen zijn handgemaakt en dragen dezelfde eigenschappen als 2,000 geleden,” zei hij.

Sabah