De Minister van Buitenlandse Zaken van Irak riep de Turkse ondernemers en investeerders op om actief te participeren in de reconstructie van de Iraakse economie. Deze is aan het herstellen van een bijna 9 jaar durende Amerikaanse invasie die eindigde in 2011.

Economische coöperatie bouwt bruggen tussen landen

In een exclusief interview met de staatskrant Anadolu, herinnerde Ibrahim al-Jaafari eraan dat de handelsomzet tussen Irak en Turkije opliep tot ongeveer 15 miljard euro. Dit cijfer is naar ongeveer 10 miljard gezakt in de recente tijd. Jaafari hoopt op een terugkeer van het handelsvolume naar het vorige niveau en erover, waarbij hij het terrorisme in het land als reden beschouwt voor de handelsvermindering.

“Nu willen we graag grotere investeringen vanuit Turkije en andere landen, want we geloven dat de economische coöperatie bruggen bouwt tussen de landen. Turkije is actief betrokken bij de reconstructie van de Iraakse economie. Er zijn veel Turkse bedrijven in Irak,” aldus Jaafari.

Hij herdacht ook de 300 werknemers van Turkse bedrijven die het leven lieten in terreuraanslagen in Irak. Het land werd door Daesh (ISIL) regelmatig gebombardeerd sinds 2014.

Koerdische Regionale Overheid moet zich aan de Iraakse wet houden

Jaafari sprak ook over het referendum van vorig jaar door de Koerdische Regionale Overheid (KRG) in Noord-Irak. Hij zei dat ze zich aan de Iraakse wetgeving moeten houden, die alle regio´s gelijkwaardig acht en Bagdad als de nationale hoofdstad erkent.

“Alle processen in het land, inclusief in die regio, moeten door het centrum passeren, door Bagdad. Niemand kan de soevereiniteit van Irak schenden. Alle regio´s worden bestuurd vanuit Bagdad als de hoofdstad van Irak,” zei hij.

Hurriyet