Recep Tayyip Erdoğan

Turkije heeft een donatie van 30 miljoen dollar aan Somalië aangekondigd, die zal worden gegeven in betalingen van 2,5 miljoen dollar per maand.

De donatie heeft de wenkbrauwen doen fronsen van Turkse sociale media-gebruikers, die wezen op het gebrek van Turkije aan blusvliegtuigen temidden van de aanhoudende bosbranden.

Turkije heeft besloten om 30 miljoen dollar te doneren aan Somalië, te verdelen in 2,5 miljoen dollar per maand, volgens een internationale overeenkomst die in juli tussen de twee landen is ondertekend.

Het besluit werd op 5 augustus in de Staatscourant gepubliceerd met de handtekening van president Recep Tayyip Erdoğan.

“Er is besloten dat de donatieovereenkomst die de regering van de Turkse Republiek en de regering van de Federale Republiek Somalië op 1 juli 2021 hebben ondertekend, van kracht wordt”, staat in het besluit te lezen.

Volgens de overeenkomst is besloten het geld te gebruiken voor de “financiering van de begroting en institutionele capaciteitsopbouw” van Somalië.

In 2016 had Turkije een donatie van 24 miljoen dollar aan Somalië toegekend, terwijl het later in 2017 en 2019 elk 30 miljoen dollar toewees, waardoor het totaal over een periode van drie jaar op 84 miljoen dollar komt.

De donatie heeft wenkbrauwen doen fronsen bij Turkse sociale media-gebruikers, die wezen op het gebrek van Turkije aan blusvliegtuigen te midden van de aanhoudende bosbranden.

Gebruikers van sociale media herinnerden eraan dat de vliegtuigen van de Turkse Vereniging voor Luchtvaart (THK) waren uitgesloten van brandbestrijding omdat de organisatie niet over voldoende financiële middelen beschikte om haar vloot te vernieuwen.

“Het blijkt dat Recep Tayyip Erdoğan 30 miljoen dollar aan Somalië heeft geschonken, in plaats van een blusvliegtuig te kopen. Met dit geld hadden in totaal zes blusvliegtuigen kunnen worden gekocht”, schreef parlementslid Alpay Antmen van de Republikeinse Volkspartij (CHP) op Twitter.

Bron: Turkse media