Generaal Khalifa Haftar

Maandag hebben de troepen van krijgsheer Khalifa Haftar bekendgemaakt dat ze de kuststad Sirte hebben veroverd op troepen die loyaal zijn aan de regering in Tripoli.

Sirte ligt zo’n 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Sinds 2016 was het in handen van een groepering die loyaal was aan de door de VN erkende regering van nationale eenheid (GNA).

Maar afgelopen maandag zei een woordvoerder van de rivaliserende groep, het zogenaamde Nationaal Libisch Leger (LNA) van de zelfverklaarde generaal Haftar, dat de stad in handen gevallen was van hun strijders.

Sirte, Libië

“Sirte is volledig bevrijd… van terroristische groeperingen,” zei Ahmad al-Mesmari, woordvoerder van Haftars troepen, op televisie. De operatie heeft slechts een paar uur geduurd.

Rijk aan olie

Het Noord-Afrikaanse land is rijk aan olie, maar sinds 2011 overheerst er chaos. Toen brak er een opstand uit, gesteund door de NAVO, waarbij dictator Moammar Gadhafi gedood werd.

Sinds de afzetting van de laatstgenoemde Moammar Gadhafi in 2011 zijn er twee machtsblokken ontstaan. Enerzijds heb je Haftar in Oost-Libië, die vooral steun krijgt van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, en anderzijds de GNA in de hoofdstad Tripoli, met steun van de Verenigde Naties en internationale erkenning.

De operatie was bedoeld om “Sirte te zuiveren van gewapende milities,” zei hij nog.

Foto: Ahmad al-Mesmari, woordvoerder van de troepen van Haftar, geeft een persconferentie in de stad Benghazi in het oosten van Libië, 6 januari 2020.

De luchthaven viel in handen van het Libische Nationale Leger (LNA) van krijgsheer Haftar, toen “de troepen die haar moesten beschermen zich onverwijld overgaven” voor Haftars geïmproviseerde leger.

“Er zullen confrontaties volgen” in het zuidelijke deel van Sirte en in de kuststrook. Sommige vijandige strijders zijn gevlucht, anderen vielen in handen van de oprukkende LNA-troepen.

De troepen van de door de VN erkende GNA (troepen van de officiële regering van Libië) bevestigen dat ze aangevallen werden in Sirte.

“We hebben te maken met de terroristische milities van Haftar,” klinkt het op Facebook. Er zouden ook huurlingen uit Tsjaad mee vechten aan de zijde van Haftars troepen.

Hulp van bondgenoot Turkije

De officiële regering – erkend door de Verenigde Naties – heeft onlangs de hulp ingeroepen van haar bondgenoot Turkije.

De GNA (Government of National Accord)onder leiding van de Libische premier Fayez al-Sarraj – vroeg Turkije onlangs formeel om militaire hulp, zowel in de lucht, op de grond als op zee, om het offensief van de zelfverklaarde generaal Haftars troepen af te wenden. Die proberen controle te krijgen over de hoofdstad Tripoli. Turkije steunt de officiële regering in hun strijd tegen de milities en huurlingen van de laatstgenoemde militaire leider.

Op 12 december liet de zelfverklaarde generaal Haftar weten dat hij zijn militanten de opdracht had gegeven om de “beslissende slag” in te zetten om de stad in handen te krijgen. Later deed hij zelf een oproep om de wapens op te nemen tegen de Turken en roepte hij een ‘Jihad’ uit tegen Turkije.

Wereld verdeeld over Libië

De zelfverklaarde generaal Haftar kan rekenen op steun van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland, terwijl de officiële regering het moet doen met steun van Ankara en Qatar. Europa is verdeeld over de crisis in Libië. Ook de EU spreekt niet altijd met één stem. Frankrijk staat meer aan de kant van de zelfverklaarde generaal Haftar, terwijl de Rome goede relaties heeft met de Libische regering van premier Fayez al-Sarraj.

Goedkeuring Turkse wet

Onlangs keurde het Turkse parlement een wet goed waardoor Turkije een jaar lang troepen mag sturen naar het conflictgebied. Bedoeling is een passend antwoord te bieden op de dreiging van niet-legitieme gewapende groeperingen en andere terroristische groeperingen, die de belangen van beide landen schaden.

De resolutie wil ook veiligheid brengen in Libië om een massale migratiestroom te voorkomen, en humanitaire hulp leveren aan de Libische bevolking.

De Turkse troepen zullen een operatie en [militaire] interventie kunnen doen om de Turkse nationale belangen veilig te stellen en onherstelbare schade voor de toekomst te voorkomen.

Bron: Sabah

S.V.R.