Foto: President Nursultan Nazarbayev (bron: http://olke.az)

“Kazachen zullen ontdaan worden van hun burgerschap als ze banden hebben met DAESH”, zei president Nursultan Nazarbayev tegen de nationale persbureau Kazinform op dinsdag. “Het verlies van de Kazachse nationaliteit zal automatisch gebeuren zonder procedure”, zei hij.

“Ongeveer 500-600 mensen uit Kazachstan en ongeveer 5.000 mensen uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie hebben zich aangesloten bij DAESH. We hebben geprobeerd om preventief te werken met diegenen die zijn teruggekeerd, maar dat werkte niet.”

Onderdanen van verscheidene Centraal-Aziatische staten, waaronder Oezbekistan en Kirgizië, zijn betrokken geweest bij terroristische aanslagen in Turkije en Europa. Andere landen hebben al gekeken om het burgerschap van onderdanen te ontnemen die gekoppeld zijn aan Daesh of de gevechten in Syrië.

Frankrijk

In maart vorig jaar, is Frankrijk er niet in geslaagd om een overeenstemming te bereiken over een controversiële grondwet, waaronder het intrekken van het burgerschap van Franse onderdanen die werden veroordeeld voor terroristische daden.

Sabah