Een Japanse expert heeft de Turken gewaarschuwd voor een zeer krachtige aardbeving (7,4) die de Marmara-regio zou kunnen treffen in de komende 25 jaar.

Foto: Marmara-regio

Yoshinori Moriwaki zei op een conferentie aan de Fırat Universiteit van de oostelijke provincie Elazığ dat hij al 28 jaar in Turkije woont.

“Er zijn veel gelijkenissen tussen de Turkse en Japanse cultuur. Helaas hebben we nog iets anders gemeen: aardbevingen. Beide landen hebben veel geleden onder aardbevingen,” zei hij.

De deskundige merkte op dat Turkije een aardbevingsgevoelig land is. Hij legde voornamelijk de nadruk op de Marmara-regio en de provincie Izmit.

Hij haalde aan dat de bevolking niet goed is opgeleid en geïnformeerd over deze aardbevingen. Dit vormt volgens hem een groot risico. Moriwaki meent dat de verwachte aardbeving een kracht zal hebben van 7,4 op de Schaal van Richter. Vergelijkbaar met de aardbeving die Izmit trof in 1999.

“De impact van deze verwoestende aardbeving kan worden ingeperkt met 70 procent mits we ons voorbereiden,” haalde hij aan.

De Marmara-regio, het meest industriële en dichtbevolkte gebied van het land, werd in 1999 getroffen door een verwoestende aardbeving (7,5). 17.480 mensen kwamen om het leven.

Meer dan 285.000 gebouwen raakten beschadigd met zo’n 600.000 daklozen als gevolg. De beving die heel wat economische en sociale schade naliet, duurde meer dan 40 seconden.

Hurriyet

O.A.