Erdoğan, die bekendstaat om zijn doorgedreven antirokersbeleid, nam deze keer het toenemend gebruik van elektronische sigaretten op de korrel.

“Ze hebben iets vreemds uitgevonden dat ze een ‘elektronische sigaret’ noemen. Ze beweren dat er geen nicotine in zit, of maar heel weinig, maar mensen zullen er snel genoeg aan verslaafd geraken.” Dat heeft Erdoğan gezegd op een symposium in Istanbul, over volksgezondheid en internationaal beleid rond geneesmiddelen.

Hij zei dat fabrikanten van sigaretten de regering al benaderd hebben met de vraag om te mogen investeren in Turkije.

“Ze zeggen dan dat ze $500 miljoen of $1 miljard zullen investeren. Maar wij bieden hen alternatieven aan. We vragen of ze al wat ze hier gaan produceren zullen exporteren. Zou je dat doen, vragen we dan. Maar ze eisen dat ten minste 10 procent van wat ze produceren in Turkije zelf moet verkocht worden. Dan wordt hun ware bedoeling duidelijk,” aldus Erdoğan.

Erdoğan suggereert dat die bedrijven van de Turkse jeugd expres verslaafden willen maken. “Maar we zullen dit niet laten gebeuren.”

Hij wees er ook op dat verslaving aan ICT een groot probleem is geworden, naast verslaving aan alcohol en tabak.

“Kinderen van twee jaar oud zijn al verslaafd aan mobiele telefoons. Dat is nog een ander probleem. Wat kunnen we eraan doen? We moeten eraan werken.”

Volgens de president worden er zo’n 70 miljoen mobiele telefoons verkocht in Turkije, op een bevolking van 81 miljoen mensen.

“Dat is een alarmerend gegeven.”

Erdoğan wees erop dat het geen toeval is dat drugshandel, en de smokkel van alcohol en tabak, de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn voor terroristische organisaties.

“Terreur en verslaving lijken op elkaar. Het spreekwoordelijke moeras moet drooggelegd worden als we de strijd tegen beide willen winnen. Daarom is de strijd tegen verslavende middelen ook een strijd om de geldstroom richting terrorisme te doen opdrogen,” voegde Erdoğan eraan toe.

Hürriyet

S.V.R.