Meral Akşener, partijleidster van IYI (Goed), heeft getuigd voor een aanklager nadat ze in begin januari beweerde dat burgers in twee Turkse steden wapentraining kregen in militiekampen.

Wapentrainingskampen in Tokat en Konya

“Iemand, wiens naam ik niet kan vernoemen, heeft me foto´s getoond waarin burgers wapentraining krijgen in de Zwarte Zeeprovincie Tokat,” aldus Akşener op 18 januari.

Op 2 januari beweerde Akşener dat burgers in Tokat en de Centraal-Anatolische provincie Konya wapens en training kregen in kampen.

“We hebben gehoord van de trainingskampen in Tokat en Konya. Ze dienen onderzocht te worden en de resultaten moeten met ons gedeeld worden,” zei Akşener in een interview met Sözcü.

Ze benadrukte dat het nog steeds speculaties waren, maar Akşener zei dat er mensen gelinkt waren aan de trainingskampen die eerder gezien werden met “langeafstandswapens”.

SADAT

“Een van de gewapende groeperingen is een organisatie die ´SADAT´ heet,” zei de partijleidster.

In midden 2016 beweerde de wetgever van de CHP (Republikeinse Volkspartij) Fikri Sağlar dat het SADAT Internationale Defensieconsultatiebureau in begin jaren 2000 opgericht was door soldaten die door “reactionaire activiteiten” ontslagen waren uit het leger.

Bron vanuit de publieke sector

Akşener zei de aanklager dat haar aantijgingen gebaseerd zijn op een foto die ze van een persoon gekregen had “die in de publieke sector gewerkt heeft”. “Het individu zei dat de fotografen de kampen tonen en hoe ze wapentraining geven aan burgers in de landelijke gebieden van Tokat,” aldus Akşener.

Hurriyet