@anadoluagency

De Commandant van het Vrij Syrisch Leger (FSA) Abu Maryam verzekerde de burgers dat zijn strijders zich enkel richten op de terroristen van de PKK/PYD.

Stadscentrum Afrin wordt binnenkort bevrijd

Turkije lanceerde Operatie Olijftak op zaterdag om 17u in de noordwestelijke Syrische regio Afrin. Het doel van de operatie is om voor veiligheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen en in de regio te zorgen. Daarnaast wil men de PKK/KCK/PYD-YPG elimineren alsook de terroristen van Daesh. Het Syrische volk dient beschermd te worden tegen de onderdrukking en wreedheid van de terroristen.

De FSA-strijders worden gesteund door het Turkse leger en blijven voortrukken in Afrin.

“Met behulp van Allah zullen we binnenkort het stadscentrum binnendringen. We vragen de mensen om niet angstig te zijn. Enkel de terroristen van de PKK/PYD behoren tot de doelwitten, geen burgers,” aldus Commandant Au Maryam.

Recht tot zelfverdediging voor Turkije

De operatie wordt uitgevoerd binnen het kader van het Turkse recht, dat gebaseerd is op internationale wetgevingen. Het gaat om de beslissingen van de VN-Veiligheidsraad, meer bepaald nummers 1624 (2005), 2170 (2014) en 2178 (2014). Volgens het 51ste item van het VN-charter heeft Turkije ook het recht tot zelfverdediging, zolang de Syrische territoriale integriteit gerespecteerd blijft.

Het leger zei ook dat enkel terroristen zullen vernietigd worden en dat het “uiterst belangrijk” is om geen kwaad te berokkenen aan burgers.

Schuilplaats PYD/PKK

Afrin is al sinds juli 2012 een grote schuilplaats voor de PYD/PKK toen het Assad-regime van Syrië de stad aan de terroristen overgaf zonder verdediging.

Een kwart van het Syrische land en 65% van de Turks-Syrische grens zijn momenteel bezet door de terroristische organisatie.

Yeni Safak