'Nokta' de straatkat wacht geduldig bij de dierenvoedselafdeling in een lokale markt om sympathiserende klanten om de tuin te leiden om hem een snelle maaltijd te kopen, Kadıköy, Istanbul, Turkije

De “bedelkat” die de dierenvoedingsafdeling van een markt in Istanbul Kadıköy afstruint, is beroemd geworden door zijn Oscarwaardige “hongerpijnen”, waarmee hij voorbijgangers laat denken dat hij een uitgehongerde zwerver is.

In werkelijkheid eet de straatkat volgens de manager van de winkel 10 maaltijden per dag dankzij de slimme capriolen van de katachtige.

De zwerfkat, die de medewerkers van de winkel de bijnaam “Nokta” hebben gegeven, houdt dagelijks een waakzame oog in het zeil bij het gangpad met dierenvoeding.

De slimme kat wacht op sympathiserende shoppers en begint te miauwen als ze in de buurt komen.

Om het effect nog groter te maken, zet de harige oplichter soms een poot op en doet alsof hij kreupel is of valt vaak “flauw” om minder geïnteresseerde klanten over te halen voer voor hem te kopen.

In een stad die beroemd is om zijn beminnelijke straatkatten, werd het personage al snel een online sensatie als de “bedelaarskat” nadat video’s werden gedeeld op sociale media.

Kort daarna begonnen tientallen klanten de winkel elke dag te bezoeken, alleen maar om Nokta te zien.

Nadat Ozan Göksu een video van de katachtige op sociale media had geplaatst, was hij verrast toen hij plotseling werd overspoeld met reacties.

“Ik wist eigenlijk niet dat Nokta zo beroemd was. Toen ik de video deelde, kreeg ik veel reacties zoals: ‘Nokta doet hetzelfde met ons allemaal, ik ben ook in zijn val gelopen,'” zei hij.

Nadat hij hoorde dat de kat van dramatisch bedelen een gewoonte had gemaakt, zei Göksu: “Ik heb geleerd dat hij meer doet dan alleen geduldig wachten in het gangpad voor dierenvoeding. Soms tilt hij een poot op en doet alsof hij gewond is, soms doet hij alsof hij honger heeft.

“Hij jankt en miauwt, en eet nu 10 maaltijden per dag. Het winkelpersoneel heeft hem door en probeert de hoeveelheid voer die hij krijgt te beperken. Er is genoeg eten buiten, maar hij bedelt nog steeds om eten van hier. Hij heeft er een gewoonte van gemaakt. Het was niet alleen iets wat hij bij mij deed, hij doet het bij elke klant die binnenkomt.”

Twee miauwen, één maaltijd

De manager van de winkel, Ayfer Küçük, zei: “Het is twee maanden geleden dat ik hier begon, maar Nokta was al lang voor mij een personeelslid. Hij ‘werkt’ hier al twee jaar. Toen hij de voedselafdeling ontdekte, is hij hier altijd blijven komen.

“Met twee miauwen verdient hij een maaltijd. Hij houdt ons allemaal voor de gek. Wij kopen het, onze klanten kopen het ook. Hij laat iedereen eten kopen. Als het moet, hinkt hij of doet alsof hij bewusteloos is. Als het aan hem lag, zou hij 15-20 porties per dag krijgen. Maar wij vinden het echt niet erg, want hij moet ook eten,” zei hij.

Can Arkın, een van de klanten die alleen naar de winkel kwam om Nokta te zien, zei: “We zagen onze harige vriend op sociale media. Ik denk dat hij een beetje getraind is, of misschien heeft hij het zelf geleerd. Hij heeft het ook bij ons geprobeerd, maar ik denk dat hij vol zat, dus hij heeft niet veel moeite gedaan. Iedereen geeft hem te eten. Je zou de plank moeten zien, hij is leeg. Hij heeft alles opgegeten. We kwamen hier alleen maar om hem te zien.”

Bron: Sabah